Сформирана е група, която ще проследява дали то се спазва

След седмица на преговори и протести част от земеделските производители, представлявани от Българската аграрна камара, подписаха споразумение с властта. То урежда финансовата помощ за фермерите, както и цялостната държавна политика за сектора.

„Добавихме към текста една-единствена точка, съгласно която сформираме група, която ежемесечно ще проследява споразумението, финансовото обезпечаване на споразумението и всичко важно за земеделците“, каза премиерът Николай Денков след срещата

„В работната група ще участват и представители на други браншови организации, които пожелаят", добави земеделският министър Кирил Вътев.

„Финиширахме един процес, който продължи месец и половина - два, тежък процес. Надявам се това, което привършихме днес, да е в полза на всички земеделски производители“, коментира Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация също изрази надежда споразумението да удовлетвори всички земеделски производители.

Въпреки споразумението: Земеделци блокират големи пътни артерии (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вътев обясни, че проблемите на земеделците не се различават по нищо, но по думите му има разлики при интересите. „За стратегическия план отговаря заместник-министърът, който идва точно от тези производители“, поясни той. Според него разделението в земеделието е от десетилетия.

„Всеки има право да протестира в рамките на закона. Бяха поставени определени изисквания от фермерите по отношение на войната в Украйна, зелената сделка и т.н. Всички тези проблеми имат отражение в споразумението, което подписахме днес. Нека всеки, който има претенции, първо да го прочете. Съветвам министър Вътев да даде ден за размисъл и тези хора да прочетат какво пише вътре", призова Денков.

Защо браншът не е единен в исканията си и се раздели на три групи? 

От една страна е Българската аграрна камара, която включва 13 асоциации от различни сектори. Там са само земеделци, които добиват, но не преработват продукция. Те подписаха меморандума с правителството, но договореното от тях важи за всички. А именно: финансова помощ заради войната в Украйна на принципа най-малките получават най-много. Договорени са и бързи законодателни промени, които да улеснят работата на сектора.

Във втората група влизат и земеделски производители, и преработватели, които ще ползват същите финансови облаги и облекчения в законите. Те обаче настояват за повече средства по украинската помощ. Искат и оставката на министъра на земеделието заради "умишлено противопоставяне на браншовите организации, което води до разделение в сектора". Продължават и с протестите. 

В третата група попадат земеделски производители от Перник, Кюстендил, Пловдив, Благоевград, Разград и София-област. Те също продължават с протестите, но пък не искат оставка на Вътев. Договореното в меморандума важи и за тях, но те настояват за по-специален режим за земеделците от планинските и полупланинските райони.

Вътев: Всичко, договорено в петък със земеделците, беше оформено окончателно с юристи

Къде днес имаше протести

Протести днес имаше на повече от 40 точки в страната. Недоволните групи затвориха главни пътища. Фермери изляха 15 тона мляко на пътя Русе-Велико Търново край село Поликраище. И поискаха оставката на земеделския министър.

„Политиката на министъра не е адекватна. Затова искаме оставката му. Въпросът не е политически. Той не може да се справи. Явно е противопоставянето на сектори. Там са само трима човека – представители на асоциации. Липсват 27”, смята фермерът Цанко Цанев.

Земеделци блокираха и ГКПП „Калотина” с над 50 трактора и земеделска техника. Близо четири часа беше затворена българо-сръбската граница с основно искане – справедливо финансиране на сектора.

„Ние няма да ходим на море с тези пари, а ще ги вложим в производството”, поясни протестиращият Кирил Вецков.

Освен, че блокираха границата, протестиращите разхвърляха и оборска тор. В Кюстендил земеделци затвориха главния път към Дупница. Според недоволстващите властта прави всичко възможно, за да се намали енергията на фермерския бунт. Протестът се пренася във вторник пред Министерския съвет.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase