Темата коментират Алекси Кесяков, Тодор Славев и Желяз Турлаков

След станалите известни случаи на шофиране под въздействието на наркотици темата за пореден стана приоритетна за обществото. В ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS по нея дебатираха експертът по пътна безопасност и бивш шеф на „Пътна полиция“ Алекси Кесяков, политологът и старши анализатор в Българския институт за правни инициативи Теодор Славев и Желяз Турлаков от Центъра за рехабилитация и психотерапия на зависимости „Кошер“.

Кръвната проба потвърди: "Мис Силикон" е шофирала след употреба на кокаин

„За 33 години нямаме осъдени знакови лица от високите етажи на властта за престъпление. Така се разпространява усещането за безнаказаност“, каза Славев. Той допълни, че в обществото се създава чувството, че щом хората с власт не подлежат на наказание, значи законите не важат за никого. Славев каза още, че увеличаването на наказанията за престъпления, свързани с наркотиците, не намаляват търсенето и разпространението.

Кесяков посочи, че действия като тези на „Мис Силикон“ Катрин Йорданова са грешен пример за подражание за по-младите. Той допълни, че задържаната „се хвали“ с нарушението си, но и близкото обкръжение търпи или толерира това. Експертът призова обществото да спре с подобни прояви и да стане нетърпимо към такива, тъй като това може да струва човешки животи. Според Кесяков е нужно да се повиши информираността за въздействието на наркотиците върху организма и психиката на човека.

Турлаков обясни, че трябва да се води смислена политика за намаляване на търсенето и употребата на дрога, а зависимите трябва да бъдат лекувани. Според експерта трябва да има строги санкции при шофиране след употреба на дрога.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase