По случая се самосезира Софийската районна прокуратура

Поредна измама в мрежата по вече позната схема. Името на доцент Ангел Кунчев беше използвано за фалшива реклама на медикаменти. За целта е бил създаден фалшив сайт, наподобяващ този на NOVA, в който е публикувано несъществуващо интервю с медицинския експерт. По случая се самосезира Софийската районна прокуратура.

В интервюто, публикувано на фалшивата страница, се твърди, че главният държавен здравен инспектор е открил препарат за възстановяване на зрението. Оказа се, че измамниците сами звънят на кандидатите за покупка. Минималната цена на поръчката е 235 лева. Екип на NOVA също остави данни за контакт. Така измамниците сами се свързаха с нас.

Поредна измама: Името на доц. Ангел Кунчев беше използвано във фалшива реклама на медикаменти

Днес в студиото на „Здравей, България” доц. Кунчев коментира измамата. „Помислих си, че наглостта на тези симпатяги е огромна. Дори когато им казвате, че няма такова нещо, те продължават да твърдят, че лекарството е налице, пък и на конгрес е представяно, пък много са ми ръкопляскали”, коментира той.

Освен че офталмолози са ръкопляскали на „откритието” в продължение на 10 минути, в измамния сайт пише още, че бабата на доц. Кунчев се е излекувала с капсулите. „Ужас и безумие. Тази схема, в която сме завъртени аз и още 5-6 имена, продължава твърде дълго време. Имаше за сърце, после за диабет, после за полова мощ”, казва доц. Кунчев.

Нови измами с изкуствен интелект: Виктория Капитонова и Симона Загорова са поредните им жертви

Достигането до извършителите обаче се оказва сложна задача. „За съжаление, разследването е сложно, тъй като сайтовете, в които се публикуват такива реклами, обикновено се хостват на сървъри извън територията на България. Обикновено това са страни, в които имаме лоша комуникация. В много случаи тези сайтове се хостват на руска територия”, заяви Явор Колев, експерт по киберсигурност.

Битката с подобни сайтове е трудна и по друга причина. „Дори съдът да разпореди на интернет доставчиците да филтрират достъпа до определена страница, точно 20 минути, след като филтрират тази страница, тя ще бъде преместена на друго място”, обясни Колев.

По случая се самосезира Софийската районна прокуратура. И възложи проверка на Дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase