Той е в добро общо състояние

Лекарите от УМБАЛ „Св. Екатерина” в София изписаха първия за годината сърдечно трансплантиран пациент. Той е в добро общо състояние.

Трансплантацията е извършена на 2 януари от екипа на проф. Димитър Петков, кардиохирург и изпълнителен директор на лечебното заведение, след като пациентът живя 6 месеца с изкуствено сърце. Трансплантацията след изкуствено сърце е значително по-сложна операция в сравнение с пациент, който не е бил сърдечно опериран преди това.

Първата донорска ситуация за 2024 г. даде шанс за живот на трима пациенти

„Продължилият едномесечен престой беше наложителен, тъй като трансплантираният орган показа признаци на отхвърляне и се наложи серия от биопсии, промяна в терапията до стабилизиране на общото му състояние. Грижите затова бяха поверени на доц. Филип Абединов и реанимационния екип на болницата”, уточняват от лечебното заведение.

Заслуга има и Клиниката по патоанатомия, която с бързите и точни резултати от хистологичните изследвания, в резултат на биопсии е насочвала лекуващите лекари към правилното доуточняване на терапията. Пациентът изказа своята благодарност към екипа на болницата при изписването си.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Габриела Винарова