Информацията, че НАТО подготвя широкомащабен конфликт в Черно море е фалшива новина, посочват от правителството

Две години след началото на войната на Русия срещу независима Украйна опитите за зловредно манипулиране на информация продължават, включително с цел намаляване на доверието към  НАТО, към която България се присъедини преди 20 години. Това се посочва в публикация на Facebook страницата на Министерския съвет, озаглавена „Факти срещу дезинформацията“. 

От правителството посочват, че е фалшива новина информацията, че НАТО подготвя широкомащабен конфликт в Черно море, както и че на форума в Давос се обсъждало Варна да бъде използвана за такава военноморска база.

Държави от НАТО и ЕС обмислят да изпратят войски в Украйна

Всички способности на НАТО са насочени към възпиране и отбрана, като решенията подлежат на демократичен и политически контрол. Дори само обсъждане на агресия срещу други държави е практически невъзможно, тъй като това противоречи на основополагащия документ на НАТО - Вашингтонския договор, уточняват от правителството.

България планира създаване на Координационен елемент за ситуационна осведоменост, което няма нищо общо с понятието „военноморска база“ и не включва разполагане на военноморски средства. България има право да получава пълна ситуационна картина на обстановката по море, именно поради доказано агресивните действия на Русия, включително чрез блокиране на значителна част от българската Изключителна икономическа зона в Черно море, пише още в публикацията.

Истината – първата жертва на всяка война: Най-емблематичните фалшиви новини за Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Руската пропаганда неслучайно насочва вниманието именно към Варна. Това е градът, който Москва двукратно бомбардира през Първата световна война, с цената на редица жертви сред цивилното население и значителни разрушения на жилищни сгради, посочват от Министерския съвет. Оттам напомнят, че НАТО не обсъжда своите действия в публични формати, а в този смисъл твърдения за дискусии на такава тематика в Давос са явна дезинформация. 

 

Източник: Иван Лазаров, БТА