Костадин Ангелов е категоричен, че има данни за незаконен износ

Здравната комисия в парламента изслуша на закрито заседание спецслужбите заради дефицита на инсулин. Проверката на здравните власти за последните два дни показва, че от наличните 30 вида инсулин у нас, в складовете на търговците на едро са достигнали 45 000 опаковки. В държавата обаче са влезли и трябва да са налични над 230 000.

След изслушването на ДАНС и ГДБОП председателят на Здравната комисия Костадин Ангелов заяви, че всичко коментирано е много притеснително. „Няма нещо, което да ни изненадва. Търговците вилнеят на гърба на българските пациенти. Беше казана много чувствителна информация”, подчерта той.

Заради липсващите лекарства: Изслушват в НС шефовете на ГДБОП, ДАНС и Агенция „Митници“

„За голяма част от инсулините в страната има достатъчно наличност - няма регулаторни проблеми. Това, че има забавяне в осигуряването на количествата към аптеките, считам, че до голяма степен е организационен проблем, който не попада в правомощията на Агенцията. Тъй като се касае за договорни взаимоотношения от частен характер”, съобщи Богдан Кирилов от Изпълнителната агенция за лекарствата.

„Държавата не защитава обществения интерес. Няма как да се казва, че инсулин има, а пациентите не го намират. Това е цинизъм”, заяви председателят на Комисията по здравеопазване от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов.

„Ще наградим СЕСПА - нещо като „Биг Брадър” система, която да следи всичко в реално време. Така е в Испания. Няма как да знаем в коя част от страната има лекарства и в коя - няма”, допълни Ангелов.

„Има много нелегални практики на фирми, които изнасят медикаменти от България, за сметка на интереса на пациентите”, категоричен беше председателят на Здравната комисия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase