Следващата седмица в МЗ ще има среща със съсловните организации и „Информационно обслужване”

След по-малко от месец хартиените рецепти за антибиотиците остават в историята. Електронните им аналози влизат в сила от 1 април.

Дигиталните рецепти бяха въведени още през октомври миналата година в опит да бъде сложен край на самолечението. Това обаче затрудни работата на пациенти, лекари и фармацевти. Затова здравните власти направиха крачка назад и дадоха гратисен период до края на март, в който личните лекари могат да избират как да предписват лечението на пациентите си.

Очакваната дигитализация на рецептите за антибиотици доведе до неочакване затруднения. Още в първите часове от въвеждането на електронните предписания през октомври, заваляха и сигналите, че системата не работи, а пациенти се оплакваха, че са в „омагьосан кръг”.

Месец по-късно здравните власти решиха все пак да направят компромис и да върнат хартиените рецепти. Целта – до април да бъдат изчистени всички проблеми в електронната система. Според омбудсманът обаче все още няма информация дали препъни-камъните са преодолени.

Омбудсманът пита здравния министър за антибиотиците с е-рецепта

„Бих искала да изразя притеснението си от възможността да бъдат нарушени професионални права на лекари, в това число в напреднала възраст, които нямат договор с Националната здравноосигурителна каса и съответно не разполагат с необходимия софтуер”, се казва в позиция на омбудсмана Диана Ковачева.



Другите казуси са свързани с разработеното мобилно приложение, което изисква електронен подпис. И още – стабилна интернет връзка, каквато в много населени места липсва.

„В жалбите си лекари и техни близки основателно сочат, че не разполагат нито с електронен подпис, нито с необходимия хардуер, както и с умения за работа с тях и за което обръщат внимание, че няма отношение към квалификацията им като лекари”, казва още омбудсманът.



За NOVA от здравното министерство заявиха, че следващата седмица във ведомството ще има среща със съсловните организации и „Информационно обслужване”, на която ще бъде направен анализ на хибридния период, както и ще бъдат коментирани детайлите по отстраняването на т.нар. „бъгове”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.