Следващата седмица в МЗ ще има среща със съсловните организации и „Информационно обслужване”

След по-малко от месец хартиените рецепти за антибиотиците остават в историята. Електронните им аналози влизат в сила от 1 април.

Дигиталните рецепти бяха въведени още през октомври миналата година в опит да бъде сложен край на самолечението. Това обаче затрудни работата на пациенти, лекари и фармацевти. Затова здравните власти направиха крачка назад и дадоха гратисен период до края на март, в който личните лекари могат да избират как да предписват лечението на пациентите си.

Очакваната дигитализация на рецептите за антибиотици доведе до неочакване затруднения. Още в първите часове от въвеждането на електронните предписания през октомври, заваляха и сигналите, че системата не работи, а пациенти се оплакваха, че са в „омагьосан кръг”.

Месец по-късно здравните власти решиха все пак да направят компромис и да върнат хартиените рецепти. Целта – до април да бъдат изчистени всички проблеми в електронната система. Според омбудсманът обаче все още няма информация дали препъни-камъните са преодолени.

Омбудсманът пита здравния министър за антибиотиците с е-рецепта

„Бих искала да изразя притеснението си от възможността да бъдат нарушени професионални права на лекари, в това число в напреднала възраст, които нямат договор с Националната здравноосигурителна каса и съответно не разполагат с необходимия софтуер”, се казва в позиция на омбудсмана Диана Ковачева.Другите казуси са свързани с разработеното мобилно приложение, което изисква електронен подпис. И още – стабилна интернет връзка, каквато в много населени места липсва.

„В жалбите си лекари и техни близки основателно сочат, че не разполагат нито с електронен подпис, нито с необходимия хардуер, както и с умения за работа с тях и за което обръщат внимание, че няма отношение към квалификацията им като лекари”, казва още омбудсманът.За NOVA от здравното министерство заявиха, че следващата седмица във ведомството ще има среща със съсловните организации и „Информационно обслужване”, на която ще бъде направен анализ на хибридния период, както и ще бъдат коментирани детайлите по отстраняването на т.нар. „бъгове”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.