Смел експеримент провокира Деница Тодорова да открие своята първа самостоятелна изложба в Пловдив

Да срещнеш изкуството с архитектурата или „Образ на ръба на материята”. Този смел експеримент провокира българката Деница Тодорова, която от 20-години живее в Белгия, да открие своята първа самостоятелна изложба в Пловдив. Тя създава графики, върху които изобразява абстрактни неща от живота, които често ни заобикалят, но забързани в ежедневието не се вглеждаме в тях. Техниката, която прилага в творбите си, често се използва за изображение върху фасадите на сгради в Източна Европа.

Преди 20-години Деница заминава за Белгия, където завършва живопис в едно от най-престижните художествени висши училища в Европа- Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен. Търсейки своя абстрактен почерк, тя черпи вдъхновение най-често от природата. „Но аз всъщност искам да хвана зрителя за ръка и да го отведа в един несъществуващ свят, в който той може да асоциира. Да вижда различни неща и да си представя. Например като отражението на морската вода, което винаги ще бъде там. Просто света около нас, който е толкова динамичен, но хората не винаги обръщат внимание на романтичността и на поезията в несъществуващите неща около нас. Така че оставям едно доста голямо пространство на зрителя да фантазира, да чувства”, заявява Деница Тодорова. 

Подходът на художничката към рисунката не е типичен. Той напомня сграфито техника за създаване на монументални стенописи в публични пространства, широко известна в Източна Европа. По подобен начин тя създава своите произведения.

„Аз сама може би си изградих една моя техника, в която започвам от един лист хартия, който е много тънък и го натривам с графична пудра. Правя пудра от графит и цялата повърхност става абсолютно черна и след това му отнемам от черното. Всъщност първото истинско вдъхновение от тази техника е свързана с техниката сграфито, която е много често използвана тук в България за украса на сгради изобщо в цялата Източна Европа. Може би сграфито на хартия, като едно вдъхновение, тъй като баща ми е бил скулптор”, разказва тя.

Именно споменът за баща ѝ, който наскоро напуснал този свят, я провокирало да създаде най-голямото си произведение. В него има събрани 40 различни парчета, които символизират живота ѝ до тук- 20-години в България и 20-години в Белгия.

„Може да се забележи, че тя е от много различни парчета хартия, които са свързани заедно. За мен това е като събиране на спомени, събиране на история. И в тази творба може да се асоциират като едно отразяване на вечността, като едно отразяване на морската площ и начина, по който ние просто рефлектираме върху това”, казва Деница Тодорова.

Всички творби, които са подредени в галерия, са нови и специално създадени за първата ѝ  самостоятелна изложба.

„Те започват от тъмнината, от тъмната черна повърхност, която тя издълбава, която тя отнема от тази тъмнина, за да прокара светлината в нея. И в днешно време, когато непрекъснато у нас има толкова тежки събития и толкова тежки неща се случват, мисля, че наистина имаме нужда да прогледнем и да видим светлина, да видим една надежда”, коментира галеристът и куратор Веселина Сариева.
 
А мисията на галерията е да показва творчеството на известни български творци, които работят и живеят в чужбина. „Защото, както знаете, много български творци напускат България, за да имат по-добра кариера, за да получат разпознаваемост и стават известни в чужбина, но никой не се връща в България”, каза Сариева. Изложбата на Деница Тодорова може да се види в галерия „Сариева“ до 19 май.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase