Туризмът се връща към предпандемичните си нива

Българският туризъм се връща към предпандемичните нива. Това са прогнозите на база предварителните записвания за летните почивки у нас. Едновременно с това обаче трябва да сме готови за ново поскъпване на сянката, храната и на нощувките в хотелите.

Ранните записвания за летните почивки вече започнаха. Данните показват, че за лято 2024 се очакват 5,2 милиона регистрации на туристи в българските хотели за периода юни-септември. От тях 2,8 милиона са туристите от чужбина, а 2,4 милиона - български туристи. За сравнение миналата година общият им брой е бил около 4,8 милиона души, а през 2019 г., преди пандемията - 4,5 милиона.

Започват проверки за незаконно къмпингуване по Южното Черноморие

Годишно около 24 милиона са пътуванията на българите в рамките на страната и около 7 милиона зад граница. Чуждестранните туристи, които са решили да прекарат лятната отпуска в България, се очаква да бъдат близо 3 милиона души. „Най-много идват от съседните страни. На първо място от Турция, след това Гърция, Румъния и съответно Северна Македония и Сърбия. Когато става въпрос за страните от ЕС, които представляват около 60% от чуждестранните туристи, които влизат в страната, най-големите обеми идват от Полша, Германия, Великобритания и Бенелюкс”, посочи директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма Румен Драганов.

Минимален скок на цените в ресторантите, хотелите и на плажните принадлежности със сигурност ще има, казват от бранша. „На малка част от плажовете най-вероятно ще прибегнем до такова увеличение. А там, където цената е достигната, най-вероятно колегите ще увеличат наемите на част от заведенията, за да могат да компенсират тези по-високи разходи”, обясни Николай Димитров, който е концесионер на плаж. „Нормално е крайбрежните капанчета да вдигнат цените за този сезон, защото всичко около тях е поскъпнало, включително и наемите, които заплащат. Така че едно повишение от порядъка на 15-25% е напълно очаквано и обичайно”, смята ресторантьорът Георги Мицов.

Премахват караваните от дюните на Вромос

Снимка: iStock

Въпреки наплива от туристи от Великобритания и Германия, броят на пътуващите ще бъде ограничен. Причината - недостатъчните места в чартърните полети. За първи път обаче круизните пътувания бележат сериозен интерес сред българските туристи, които ще почиват зад граница. Цената варира спрямо избраната дестинация и започва от около 2000 лв. Причината за повишения интерес е достъпността на услугата, смятат от бранша. „С един круиз може да видим много неща и много места едновременно”, допълва Павлина Иванова, която има туристическа агенция.

Репортер: Елена Танева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase