Страната ни е отличена за модернизацията на въоръжените сили

По инициатива на Държавния департамент на САЩ, служители от отдела по публична дипломация посетиха посолството на България във Вашингтон, за да връчат на посланик Георги Панайотов поздравително писмо от помощник-държавния секретар Джим О’Брайън по случай 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО.

Джим О’Брайън посочва, че „Съединените щати се гордеят, че са  съюзник и приятел на България, и изразяват благодарността си за партньорските и съюзническите отношения през последните 20 години“.

Кенет Мертен: Членството на България в НАТО ѝ позволява да се чувства сигурна и защитена

Срещата се проведе в навечерието на 29 март – датата, на която преди две десетилетия страната ни стана пълноправен член на най-силния и успешен политически и военен Алианс в историята.

В писмото си, помощник-държавният секретар подчертава, че „Алиансът е по-силен и по-ефективен благодарение на активното участие на България.“ Той отбелязва, че страната ни е един от ключовите съюзници, укрепващи Източния фланг, и демонстрира убедително лидерство и неуморна решимост да допринася за колективна отбрана. Отбелязва още, че решаващата подкрепа на България е осигурила на украинските сили критични отбранителни способности срещу агресивна война на Русия.

България също така е отличена за модернизацията на въоръжените сили, подобряването на оперативната съвместимост, насърчаването на мобилността, домакинстването на бойна група, участието в усилията за разминиране в Черно море и в съюзнически военноморски патрули, както и оказването на подкрепа за мисиите на НАТО в Косово и Ирак. Всяко от тези действия е от съществено значение по отделно, но заедно демонстрират незаменимата роля на България за силата и устойчивостта на най-успешния съюз в историята.

20 години България в НАТО: Страната ни отбелязва влизането в Алианса

По време на срещата си с представителите на Държавния департамент, посланик Панайотов изрази признателността си за открояването на ролята на България като част от Алианса и подчерта, че с присъединяването си сме направили цивилизационния избор да сме неразделна част от евроатлантическата общност на свободните и проспериращи народи. От американска страна бе подчертано, че историята на България в НАТО трябва да се разказва и дебата за ползите от членството трябва да се поддържа, като се открояват не само постиженията през годините, но и се гледа напред с увереността, че най-успешно може да защитаваме бъдещето заедно.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Посолство на България във Вашингтон