Коментарите им бяха направени след заседанието на Министерския съвет в понеделник

Кабинетът „Денков” се събра на едно от последните си заседания. След него част от министрите коментираха дали са получили покана да останат като служебни, както и при какви условия биха се съгласили. На настоящото 102-ро правителство на България вероятно му остава само още едно заседание. То ще се проведе в сряда. Иначе днес кабинетът „Денков” прие около 20 решения - включително пари за нови вагони за БДЖ и за образование и здравеопазване.  

Дали някой от министрите ще остане като служебен не е било повод на разговор на заседанието, обясни премиерът в оставка Николай Денков. И насочи питанията към „Дондуков” 2.

„Въпросите за служебния кабинет към президента Радев и към номинирания за министър-председател”, поясни той.

Главчев има пет дни, за да представи състав на кабинет

Двамата от министрите в оставка са членове на политическите ръководства на формациите, които са ги излъчили и са категорични, че дните им на постовете са преброени.

„Аз съм член на Изпълнителния съвет на „Продължаваме Промяната”. Това изключва по дефиниция участието ми в този кабинет”, коментира министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков.

„Аз съм с политически мандат и поради което се връщам в парламента. Част съм от ръководството на „Да, България” и „Демократична България””, коментира министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов.

Категорични в отказа си са още Тодор Тагарев и Димитър Илиев - двама министри, които в месеците назад бяха обект на остри критики от ГЕРБ.

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на свой ред заяви, че при този вариант не би участвал в състава на бъдещо служебно правителство, ако получи покана за това. Попитан какво би казал на своя наследник на поста, както и кои са важните политики, които трябва да бъдат продължени, Тагарев посочи: „Продължаването на помощта за Украйна срещу финансови компенсации и използването им за ускоряването на процеса по превъоръжаване на Българската армия“. 

„Нямам намерения да бъда служебен министър”, каза министърът на младежта и спорта в оставка Димитър Илиев.

Един от тези, които биха станали част от кабинета „Главчев” е Кирил Вътев. Той предложи експертизата си в сектор земеделие още в петък.

„Нека да има покана и ще го обсъдим”, поясни министърът на земеделието в оставка.

Икономическият министър Богдан Богданов също не смята, че ще остане на поста си. Колегата му начело на околната среда и водите – Юлиан Попов отказа коментар.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС