Това решиха депутатите в парламента

 Четири дни остават до обещания краен срок, в който Димитър Главчев трябва да представи новото служебно правителство на България. Днес парламентът му даде зелена светлина да заеме поста премиер, като изгуби само временно правата си на шеф на Сметната палата. Политическите сили обявиха, че не са търсени от Главчев за състава на новия кабинет. Синдикат в МВР обаче потърси кандидат-премиера, за да му предложи кой да бъде вътрешен министър. 

В 12 без 5: Спешни законови промени заради избора на служебен премиер

Дали заради скоростното приемане на поправките, или пък не, в пленарната зала се наложи да се дават знаци, вероятно как да се гласува.

За опозицията и последните поправки са противоконституционни и отново се стигна до нападки към авторите на конституционните промени. Споровете се пренесоха и в кулоарите.

„Специално за конституцията винаги през тези месеци сте чували, че подкрепям Христо Иванов.

Аз дори не съм участвал в разговорите, свързани с основния закон”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Не може да не знаеш какво пише в конституцията”, твърди Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

„Ясно е кой го е предложил. Виждате подписите. Христо Иванов и компания”, смята председателят на СПС Делян Певески.

Иванов контрира:

„Ние предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултации с ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел”, уточни той.

Борисов обаче не вижда вина в Христо Иванов за това, че сега спешно се налага да се пренаписват закони, заради въпросите около служебния премиер.

„Просто се доизчиства тази част, в която не е уточнено”, поясни той.

За опозицията замяната на неплатения отпуск за служебния премиер с временно освобождаване не решава проблема. И попитаха как Димитър Главчев вече като служебен премиер ще посочи кой да е шеф на Сметната палата при положение, че това е работа на парламента.

„Много странна амнезия обзема евроатлантиците и никой не помни кой внесе промените.

Подписите на Иванов, Пеевски, Атанасов и Борисов са под тези промени”, твърди Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Разбирам атаките срещу Христо Иванов, че е внесъл тази глупост. Добре, а кой натисна зелените копчета, кой ги гласува? И нека ГЕРБ ДПС и ПП заедно да си понесат отговорността за това”, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ИТН предложиха номинираният за служебен премиер да подава заявление за временно освобождаване пред народното събрание, защото то го е избрало,но идеята беше отхвърлена.

„Да оправим глупостите, които сътвориха Христо Иванов, защото той и сега не е в зала, ама брутално ясно стана кой е внесъл поправките”, каза Тошко Йорданов.

А заради това, че одобрените поправки ще влязат в сила не със следващия брой на „Държавен вестник” който излиза в петък, а три дни по-късно, то може да се наложи извънредно издание. Или пък Димитър Главчев ще остане несъвместим за служебен премиер и след събота, а от това ще зависи и дали ще има избори две в едно, или не.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase