Според него все пак непосредствена опасност към момента няма

В момента няма непосредствена опасност от птичи грип за хората. Той не е обхванал голям брой птици в момента, но за сметка на това е разпространен сред всички видове. Това каза в ефира на "Твоят ден" ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

По думите му проблемът идва от тежкото протичане на вида H5N1. "Това важи по-конкретно за животни, като особено тежко засяга котките. Веднъж тръгне ли да се разпространява сред бозайниците, значи, че мутира все по-близо до човека. Нямаме имунитет към птичи грип, така че ако стигне до хората, ще бъде свързано с тежко протичане. Възможността да се заразим идва, ако вирусът достигне много дълбоко в дихателните пътища. Предаването от човек на човек би светнало червените лампи", коментира той. И допълни, че мутациите на H5N1 го правят по-опасен, отколкото е.

"Тези варианти се различават много един от друг, протичането е тежко, животните имат дихателни проблеми. Вирусът се размножава сравнително бързо", обясни д-р Илиев. 

Огнище на птичи грип във ферма за птици в Пловдивско

H5N1 или по-известен като птичи грип продължава своето разпространение сред говедата в няколко щата в Америка. Преди две години щата Юта загуби милиони птици заради смъртоносна епидемия, разпространявана от диви пернати. Отскоро за първи път се наблюдават случаи на заболяването сред млекодайни крави.

Министерството на земеделието и храните на Юта се опитва да предпази местните крави от заразяване. За разлика от птиците, заразените крави успяват да се възстановят. Според експертите това не би трябвало осезаемо да се отрази на цените на млякото в магазините.

При цените на яйцата обаче нещата са по-различни. Те се увеличават от месеци насам, а разпространението на птичия грип може да влоши нещата още повече, тъй като птицефермите във всичките щати се борят с огнища на заболяването.

Бум на птичи грип сред диви животни в Южна Америка

Освен сред добитъка, учените в Антарктика предупреждават за разпространението на смъртоносния вирус сред местните популации пингвини и корморани. Наскоро властите в Тексас съобщиха, че работник във ферма е дал положителна проба за птичи грип, който се е разпространил сред млекодайни крави. Въпреки това здравните служители и учените казват, че няма непосредствена заплаха за хората.

Случаят в Тексас е едва вторият, в който заболяването е потвърдено при човек в Съединените щати. Първият е регистриран през 2022-ра година в Колорадо, при човек изложен на контакт със заразени домашни птици. И при двата случая заболяването е преминало леко.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase