85-годишният филмов титан получава първата си награда "Златна палма" през 1974

Легендарният режисьор Франсис Форд Копола се завръща в конкурсната програма на 77-ото издание на кинофестивала в Кан с филма "Мегалополис" - 45 години след като спечели втората си "Златна палма" за "Апокалипсис сега" (1979), съобщи фестивалният директор Тиери Фремо, цитиран от АФП. 85-годишният филмов титан получава първата си награда "Златна палма" за "Разговорът" (1974).

Официалната селекция беше представена от Тиери Фремо и президентката на фестивала Ирис Кноблох, предаде БТА

Кинофестивалът в Кан ще бъде открит със световната премиера на комедията "Второ действие" (Le deuxieme acte) на френския режисьор Куентен Дюпийо и с участието на Леа Сейду. Филмът не е включен в съревнованието за "Златна палма".

Извън конкурсната програма ще бъдат показани също "Фюриоза: Сага за Лудия Макс" - новата част от франчайза на Джордж Милър с участието на Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт, и "Хоризонт: Американска сага", с който Кевин Костнър се завръща в света на уестърна като режисьор и изпълнител на главната роля. 

Друг легендарен режисьор - Джордж Лукас, "бащата" на култовата сага "Междузвездни войни", ще бъде удостоен с почетна "Златна палма".

Кинофестивалът в Кан ще започне на 14 май и ще продължи до 25 май. Председател на журито е американската режисьорка Грета Гъруиг, чийто филм "Барби" стана най-касовата продукция на 2023 г. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Елена Христова, БТА