Според синдикати това е само първата стъпка, но искането им за още 100 млн. лева остава

След първия символичен протест на Висшите училища и на прага на втория - синдикати, ректори и Просветното министерство постигнаха частично споразумение. 

В знак на протест: Редица университети не отвориха врати

Въпреки че университети и синдикати ясно заявиха недоволството си не само към заплащането, но и от отношението на властта – в крайна сметка, първата стъпка беше направена именно за заплатите. Така всеки академичен преподавател вече трябва да получава с 290 лева повече.

"От миналата година ги чакаме. Както и вие видяхте, борбата беше много сериозна и вече на нас всички колеги ни беше много прикипяло", заяви доц. Агата Манолова от Техническия университет.

"Преговорите вървят добре. Тези, които представляват синдикалните структури, са работещи в системата и отлично познаваме отвътре проблемите", смята проф. Лиляна Вълчева от КНСБ.

Дори първата стъпка между преговарящите страни да е направена – тя все още не е достатъчна, за да бъдат изпълнени промените в Закона за висшето образование от март тази година. Според тях основната заплата за най-ниската академична длъжност, трябва да стане 2 516 лева. А с отпуснатите средства от миналата седмица – тя ще достигне едва 2 100.

МС прие отпускането на допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

"За нас е много важно младите хора, които идват да работят в университети, да бъдат достойно заплатени, за да имат стимул да останат в България", казва още Агата Манолова.

За да подсигурят първо техните заплащания, парите от постановлението на Министерски съвет за 39 милиона лева, вече са постъпили по сметките на университетите. Следващ приоритет е заплащането на останалите академични длъжности.

"Разяснихме, че с второто постановление ще постъпят нови около 6 милиона лева, за да има има равна стъпка от 290 лева за всички групи", обясни проф. Вълчева.

Така, според сметките на синдикати, ректори и просветното министерство – всички минимални заплати ще нараснат с 290 лева.

Исканията за още около 100 милиона лева и протестната готовност на синдикати и университети се запазват, ако промените в Закона за висшето образование не бъдат изпълнени в срок до 30 юни. "Не го правим само за лична облага, а нещата, които искаме са много малко. И това е най-вече уважението към професията", допълни доц Манолова.

Репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase