Това показват данните на Националния статистически институт за 2023 г.

Сериозен  ръст на посещенията на библиотеки, музеи, театри и кина през 2023 година. Това показват данните на Националния статистически институт, който традиционно публикува данните на 24 май.

Най-големият ръст спрямо 2022 година е при публиката на театри и сценични изкуства, която се увеличава средно с 9 души на представление. Това е ръст от 31%. Повече са посещенията и в кината - с 15 на сто. Увеличение има при музеите с над 24%. В библиотеките регистрираните читатели са  270 хил., което е с 14% по-малко в сравнение с предходната година, но посещенията се увеличават с 15.7%.

ДЕНЯТ НА БУКВИТЕ: България чества 24 май (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сериозно присъствие отчетоха и на Панаира на книгата. Точно на 24 май беше откриването му в центъра на София. Участват над 140 издателства. Всеки, който иска да си закупи книга, може да го направи до 2 юни.

Специално за откриването автографи днес раздаде Георги Господинов. Точно преди година романът му „Времеубежище” спечели международната награда „Букър”. „Има много хора. Много повече мъже четат, много ученици. Майки купуват за децата си в чужбина и деца за майките си. Това е размяна между поколения и е страхотно”, коментира писателят.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase