Текстът беше приет със 177 гласа "за" и 172 гласа "против"

Бурни реакции в Испания, след като парламентът одобри окончателно амнистията за каталунските сепаратисти. Очаква се това да позволи на лидера им – Карлес Пучдемон, да се завърне в страната. Той напусна Испания, в опит да избегне правосъдието, след незаконния референдум за независимост на Каталуния.

В края на миналата година премиерът Педро Санчес предложи амнистията в замяна на подкрепа от двете сепаратистки каталунски партии. Така Санчес си осигури втори мандат въпреки неубедителното представяне на социалистите на последните избори. Текстовете предизвикаха сериозни протести в страната през последните месеци. Референдумът и последвалото едностранно обявяване на независимост на Каталуния хвърлиха Испания в тежка политическа криза.

Хиляди испанци протестираха в Мадрид срещу амнистията на каталунските сепаратисти

„Днес е исторически ден. Нищо не е простено, вместо това е спечелена битка във вековния конфликт между каталунската и испанската нации”, коментира Мириам Ногейра, депутат от „Заедно за Каталуния”.

„Това е размяна на безнаказаност срещу власт. Това е размяна на власт срещу власт. Аз ви давам лични привилегии, а вие ме правите министър-председател. Това е всичко”, коментира Алберто Нунес Фейхоо, лидер на опозиционната „Народна партия”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС