Предвижда се кандидат-шофьорите да могат да се явяват на изпит не повече от четири пъти в рамките на половин година

Асоциацията на квалифицираните автомобилисти подкрепя идеята за промени в шофьорските курсове. Министърът на транспорта Георги Гвоздейков в четвъртък обяви, че се предвижда кандидат-шофьорите да могат да се явяват на изпит не повече от четири пъти в рамките на половин година. Ако не издържат теста или практиката, те ще трябва отново да изкарат целия курс.

Предложение: До 4 опита за изкарване на шофьорска книжка за половин година

„Мярката е много навременна и правилна. Ако един добре подготвен кандидат-водач е отработил всички елементи от курса, няма причина да се явява по 15 пъти на изпит”, поясни председателят на Асоциацията на квалифицираните автомобилисти Красимир Георгиев в ефира на „Здравей, България”.

По думите му, ако се въведат дигитални дневници, произшествията с млади шофьори ще намалеят. 

На свой ред Георги Бързаков от Асоциацията за квалификация на автомобилисти потвърди подкрепата си за промените, изложени от транспортния министър. "До момента курсистът изкарва 31 часа и после отива на изпит. Дали е готов или не? Сега, когато всичко е дигитализирано, се вижда кой учебен автомобил по какъв маршрут кара, ще е много по-различно. Може да се следи дали се спазват правилата", сподели той.

Репортер: Габриела Георгиева

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase