Цветелина Маркова се бори с много рядко автоимунно заболяване

15-годишно момиче спешно се нуждае от средства за лечение в турска клиника. Цветелина Маркова от Генерал Тошево се парализира буквално за часове и след няколко грешни диагнози се установява, че това се дължи на много рядко автоимунно заболяване. Цялата общност в малкия добруджански град се е активизирала с набирането на средства, но сумата е непосилна за тях.

„Аз съм прикована и буквално майка ми прави всичко”, споделя през сълзи момичето.

Датата 9 март преобръща живота на Сузана Костадинова и дъщеря ѝ Цветелина. Талантливото момиче, което пее и танцува, справя се отлично в училище, се прибира вечерта с болки в кръста. Прегледана е в Спешно отделение, където ѝ предписват болкоуспокояващи.

„На сутринта тя се опита да стане, но не успя”, разказа майката на момичето. Двете отново викат линейка, а местен детски невролог ги пренасочва по спешност във Варна. Там за три седмици ѝ поставят 3 различни диагнози.

„Там стояхме един месец. Накрая ни казаха, че са се изчерпали откъм лечение и ни изписаха”, разказа родителят.

Момичето се влошава и самотната майка продължава да търси помощ. След дълго проучване за лечение у нас, Сузана открива клиника в Турция. За пътуването и престоя ѝ помагат местни доброволци.

„Заминахме за Турция, направихме нужните изследвания там и се оказа, че има рядко автоимунно заболяване”, поясни майката.

Учители, съученици и родители подпомагат от първия ден майката на Цвети, която е принудена да напусне работа, за да се грижи за парализираното си дете. Към тях се присъединяват Центъра за работа с деца, където момичето пее и танцува.

В южната ни съседка предлагат медикаментозно лечение. След първите пет вливания, Цвети вече започва да усеща краката си. Събраните досега средства са 46 хиляди лева. Нужни са обаче 4-месечни рехабилитации, които заедно с лекарствата ще струват около 300 хиляди лева.

Ако искате да помогнете на 15-годишното момиче, може да го направите като преведете пари по следната банкова сметка:

БАНКА ДСК АД
IBAN: BG06STSA93000030818725
BIC: STSABGSF
Сузана Димитрова Костадинова
Основание: Дарение за Цвети
Заедно за малката Цвети (pavelandreev.bg)

Репортер: Надежда Карапанчева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase