То беше насрочено от зам.-председателя на парламента Росица Кирова по искане на ПП-ДБ

Извънредното заседание на парламента се провали след два неуспешни опита за кворум. То беше насрочено от зам.-председателя на парламента Росица Кирова по искане на ПП-ДБ. Депутатите се събраха точно в 15.00 ч. При първата регистрация обаче в зала бяха едва 67 народни представители. При втората - 69. В пленарната зала влязоха депутатите от ПП-ДБ и част от групата на ИТН. Другите банки останаха празни. 

Неделя следобед: Депутатите се събират на извънредно заседание

В дневния ред бяха заложени две точки. Първо депутатите щяха да обсъдят дали да задължат министъра на здравеопазването да ускори процеса по подписване на Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване”. Целта на този договор е да бъдат увеличени заплатите на лекари, медицински сестри и санитари. 

Служебният премиер Димитър Главчев трябваше да бъде изслушан относно скандала около българската позиция за геноцида в Сребреница. 

Извънредно заседание на парламента в неделя

След като стана ясно, че заседание няма да има в кулоарите на Народното събрание се стигна и до взаимни обвинения.

„Смятам,че няма да се появят повече хора. Предизборна кампания е и трябва да избираме внимателно темите за свикване на заседание. Днес е ден на почит, да не го обръщаме на говорилня. След изборите ще говорим по всички теми. Понеделник, вторник, сряда, четвъртък.. всички колеги са заявили,че имат мероприятия. Да проведем заседание в петък преди Деня за размисъл, би било още по-грубо”, заяви от кулоарите Кирова.

„Свидетели сме на поредния политически фарс в държавата и то в Деня на Ботев. Аз съм отвратен,че една конкретна политическа формация -ПП-ДБ, реши да използва трибуната за предизборна цел”, коментира Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

„В днешния ден видяхме огромно неуважение от страна на ГЕРБ. Насроченото заседание беше от техния председател", поясни съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Днес служебното правителство отказа да осигури адекватни доплащания на българските лекари. ГЕРБ, ДПС и здравната мафия имат интерес държавните и общински болници да не могат да осигурят заплащане”, коментира Николай Денков от „Продължаваме-Промяната-Демократична България”.

„Съвсем скоро българските граждани няма да имат достъп до здравеопазване”, поясни Васил Пандов от ПП-ДБ.

„Осигурихме пари, но защо не се изплащат адекватни заплати. Лошо управление и запазване на модела на зависимост. Използваме трибуната, за да защитим българските медици. ГЕРБ предпочитат да си правят селфита с Урсула фон дер Лайен вместо да се погрижат за българското здравеопазване”, каза кандидат-депутатът от ПП–ДБ д-р Александър Симидчиев.

В писмена позиция от „Възраждане” отново посочиха, че не са присъствали в залата защото, важните решения за страната трябвало да бъдат взети от следващия парламент. От ДПС и БСП не коментираха темата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase