Отсечката е затворена от вторник сутринта от протестиращи

Продължава блокадата на международния път Русе - Свиленград, в района на Гълъбово. Пътят е затворен от вторник сутринта от протестиращи от града и съседните села, които настояват ремонтите по пътния участък до село Мъдрец да стартират. Пътят е в лошо състояние, а основен ремонт по него не е правен през последните повече от 40 години.

Блокада: Жители на Гълъбово на протест срещу разбит път

Най-тежко е състоянието на двата моста в близо 16-километров участък. През него ежедневно преминават над две хиляди работещи в енергийния комплекс "Марица изток". От АПИ обявиха, че реалните ремонтни дейности ще стартират до две седмици и са осигурени 20 милиона лева. Протестиращите, заявиха, че ще освободят пътя, ако видят машини.

По-късно в сряда регионалният министър Виолета Коритарова заяви, че съоръженията ще бъдат ремонтирани, пътят ще бъде възстановен и ще има реконструкция на основата.

„След срещата във вторник с председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” и протестиращите, направихме всичко възможно и събрахме и последното съгласувателно писмо, което беше необходимо, прегледахме документацията и днес разрешението за строеж е факт”, посочи тя.

По думите ѝ ремонтът на 15-километровия участък ще започне във вторник. Той е с продължителност 540 дни и ще струва 20 млн. лв. Средствата са осигурени от инвестиционната програма на АПИ.

„Не случайно сме тук. Исках лично да се убедя какъв е проблема и да видя, че стартира всичко, което и на документи вече е възможно”, заяви министър-председателят Димитър Главчев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase