Осъществяването им е на едва под 1/3 от договореното в ООН

Световните планове за чиста енергия все още не достигат и една трета от това, което е необходимо за постигане на целта за възобновяема енергия за 2030 г. Тя беше договорена на преговорите за климата на ООН през миналата година. Това предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ) на срещата на делегати от почти 200 държави в Бон, Германия, съобщава "Файненшъл таймс".

Преговорите за ново споразумение за финансиране на климата и подобрените национални ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове ще се проведат в продължение на 10 дни. Те ще са под егидата на ООН и ще положат основите за срещата на върха за климата COP29 в Баку през ноември, отбелязва финансово издание.

МВФ: Инфлацията спада рязко

Дискусиите ще се съсредоточат и върху това как да се гарантира изпълнението на плановете, договорени на срещата COP28 в Дубай миналата година, включително целта за утрояване на глобалния капацитет за производство на възобновяема енергия до поне 11 000 гигавата (GW) до 2030 г.

Данни, публикувани от МАЕ във вторник обаче показват, че съществуващите политики и оценки на страните предполагат, че до края на десетилетието ще бъдат инсталирани 8000 GW възобновяема енергия. Почти 40% от този капацитет, или 3180 GW, съставляват планове на Китай за слънчева, вятърна и водноелектрическа енергия. Глобалната цел за възобновяема енергия е "амбициозна, но постижима – макар и само ако правителствата бързо превърнат обещанията си в планове за действие", посочи изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Актуализираните национални планове за декарбонизация, които страните трябва да представят на ООН до началото на 2025 г., трябва да включват повече подробности за техните цели за увеличаване на възобновяемата енергия, препоръчва докладът на МАЕ.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase