ДПС призова ГЕРБ за разговор с евроатлантическите партии. Радев с остър тон към всички формации

Три дни след изборите - острият тон отново превзема политическата сцена. Председателят на ДПС Делян Пеевски призова за спешен разговор между евроатлантическите партии и обяви, че очаква покана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. От ДПС отправиха и сериозни критики към президента. Румен Радев от своя страна определи изказванията като цитирам „паникатаки на политически лидери” и не даде отговор на въпроса кога ще свика 50-ото Народно събрание.

Делян Пеевски: Призовавам всички евроатлантически лидери да започнем разговор за бъдещето на България

Кога новите 240 депутати ще прекрачат прага на 50-ото Народно събрание все още не е ясно. Решението е в ръцете на президента, който със свой указ трябва да свика новия парламент.  „Че как да го свикам? Едните лидери се скриха във Facebook, другите се разбягаха по селата, трети хванаха гората. Чакам ги да се върнат”, посочи държавният глава.

Радев: Как да свикам НС, като лидерите на партиите се скриха във Facebook или хванаха гората

Призив за редовен кабинет дойде и от служебната власт. „Да се състави редовно правителство възможно най-бързо. Хората се умориха от тази изборна прогресия, която вече граничи с изборна агресия”, заяви премиерът Димитър Главчев.

От централата на втората политическа сила – ДПС, заговориха за нуждата от редовно правителство, а Делян Пеевски призова за разговор между лидерите на евроатлантическите партии за бъдещ кабинет. Разговор, който според него трябва да започне от Бойко Борисов. 

Пеевски отново атакува индиректно и президента, като обвини анализатори, че с тяхното говорене създават условия за подмяна на вота и „отварянето на портал за нов месия в лицето на Радев”.

Председателят на ДПС твърди, че веднъж вече е бил спрял подобен опит от президента. Последва и отговорът на президента.

„Не коментирам паникатаките, на който и да е политически лидер. Тук думата има медицината”, заяви държавният глава.

Към 104-ото правителство гледат и от „Позитано”. Ден, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че подава оставка, социалистите заговориха за подкрепата, която биха дали, но само след решение на Националния съвет.

„Разбира се, че е възможно да подкрепим кабинет, стига той да отговаря на нашите виждания. Няма как да подкрепим кабинет с премиер Борисов. Не знам дали точно сегашният кабинет е най-удачният пример, тъй като е ясно, че сегашният кабинет до голяма степен е доминиран от една политическа сила. Вариант е равноотдалечен кабинет, експертен, от всички политически партии, с програма, с ясен мандат, с времеви мандат. Носителят на мандата не би трябвало да има значение, ако вървим към такава форма на кабинет”, обясни зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Зафиров.

Атанас Зафиров: Възможно е БСП да подкрепи кабинет

Новият седми играч на политическата сцена също е сред вариантите за евентуални разговори. „Надявам се не предполагате, че ще сме най-търсените хора за правителство, което означава, че това е процедура извън нас – категорично. За нас вариант е не просто правителство, на което да бъде сложен някакъв етикет, а правителство, което ще свърши някаква работа, полезна за България, най-накрая”, поясни Виктория Василева от „Величие”.

NOVA потърси за коментар и другите политически сили, но засега те запазват мълчание за това какъв кабинет искат.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.