Повод за реакцията са думите на президента Румен Радев

Началникът на отбраната отговори на президента Румен Радев какво означава понятието „отпаднала необходимост“. Държавният глава поиска дефиниция на израза по повод изявление на служебния министър на отбраната, че България е готова да направи анализ, за да предостави допълнително въоръжение на Украйна при наличие на резерви от военна техника с отпаднала необходимост. Отговорът на адмирала дойде от полигона „Црънча“, където се провежда мащабно учение на НАТО.

Радев за РСМ: Маските окончателно паднаха

На фона на демонстрационните бойни действия, адмирал Емил Евтимов изрази позиция, че България трябва да помага на Украйна. Но ако това не пречи на модернизацията на Българската армия. Адмиралът поясни какво е въоръжение с „отпаднала необходимост“.

До какво ще доведе острият тон между София и Скопие

„Боеприпасите са най-чувствителната тематика, тъй като те не могат да се съхраняват безкрайно. Трябва са се опресняват, трябва да минават през обслужване. Идва и срокът на тяхната техническа годност”, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Стана ясно, че България праща и кораб за борба с морските мини. От началото на конфликта в Украйна мините са честа опасност в Черно море.

На самия полигон командоси показаха бойните си навици и умения. Редом до хората под пагон са военните на четири лапи - Блейд и Макс. „Основната им цел е да спасяват човешки животи. Кучето реагира първосигнално и атакува заплахата, която бихме поели ние. Показва местонахождението на евентуално взривно устройство”, разказва военнослужещ в Съвместно командване на специалните операции.

Командосите превзеха сграда със заложници и неутрализираха терористи. Като проникнаха в обекта със заплаха, използвайки взрив. „Ако целта е да проникнем в сградата с цел залавянето на някой, може да използваме такова количество заряд, което да предизвика не само проникването, но и да дезориентира хората вътре. Ако целта е да се спасява заложник, тогава се смята изключително точно, всичко трябва да е направено по най-прецизния начин, за да сме сигурни, че няма да има никакви щети”, казват още военнослужещите.

За първи път тази година ще бъдат сертифицирани две тактически групи от Силите за специални операции. Те ще бъдат оценени по новите по-високи стандартни на НАТО, за да участват в операции под егидата на Алианса. „Задачите са основните задачи на Специалните сили в НАТО – специално разузнаване, директни акции, военно подпомагане”, заяви началникът на СКСО бригаден генерал Явор Матеев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase