Коментар на политолози

Защо до момента партиите в 50-ото НС не намират вариант за съставяне на кабинет? Темата коментираха в ефира на „Здравей, България” политолозите Първан Симеонов, Елена Дариева и Любомир Стефанов.

„Опции съществуват и вратата е отворена, както чуваме от първия ден на преговорите. Трудното взаимодействие обаче между партиите прави задачата много сложна. Погледите са отправени към първия. Факт е, че в него е отговорността да се опита да направи всичко възможно да си осигури подкрепа макар  и за кабинет на малцинството. Това би било възможно единствено, ако се отвори ветрилото извън подкрепата, която е заявена от страна на ДПС.. Да се изведат приоритети около които да се търси консенсус”, смята Дариева.

Ще има ли правителство на малцинството: Мнението на политолозите

„Партиите са се превърнали в отбори, които гледат само себе си. Има има шанс с първия мандат, ако Борисов предложи и части от други формации. Тогава няма да прилича на кабинет на малцинството”, твърди Симеонов.

Прогноза от кулоарите: Редовно правителство не може да бъде съставено

„В момента всички партии трудно проумяват, че са удавници. За да изплуват трябва да са заедно. Българските граждани удариха шамар на политиците. Нито една партия не влезе без щета”, коментира Стефанов.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase