Това съобщиха от президентската институция

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в понеделник. Папката ще получи кандидатът за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група - тази на ГЕРБ-СДС.

Все още от ГЕРБ запазват мълчание кой в понеделник ще отиде на „Дондуков” 2, за да вземе първия проучвателен мандат за формиране на редовна власт. Ясно е обаче какво правителство ще предложат от партията на Бойко Борисов. Преди дни лидерът на формацията обяви, че имат готовността за кабинет на малцинството с премиер от ГЕРБ, но това няма да бъде самият Борисов.

Консултациите при президента: Какви са реакциите на партиите в Народното събрание

Дали водещата политическа сила ще събере нужната подкрепа все още картината не е ясна, но според лидера на ГЕРБ правителство може да има само с първата папка. Срокът да изпълнят мандата или да върнат папката празна е точно седем дни.

Коментар по темата направи вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя обаче не се нае с прогноза дали 50-ото Народно събрание ще успее да излъчи редовен кабинет.

„За себе си все още нямам отговор дали ГЕРБ иска да направи правителство, или ще ходи на избори. Очевидно желанието на всички нас е да има стабилно правителство, защото това е добре за България в този момент. В първата политическа сила определено има някакви колебания, ако човек съди по изявленията ѝ”, смята вицепрезидентът.

Край на консултациите при Радев: Разнопосочни предложения и неясна перспектива за кабинет (ОБЗОР)

Припомняме, че консултациите на политическите партии при президента приключиха в сряда. Равносметката след края им е следната: Има няколко предложения с варианти за правителство, без ясно обединение и мнозинство около никое от тях. За първия мандат от ГЕРБ-СДС предлагат правителство на малцинството. ДПС засега не коментират втория мандат, защото смятат, че трябва да има подкрепа за правителство с първия. От „Продължаваме Промяната - Демократична България” се обявиха за опозиция. За третия мандат на масата вече стоят няколко предложения. От „Възраждане” са  против правителство между ГЕРБ и ДПС. БСП и „Има такъв народ” са на едно мнение, че трябва да се сформира експертен кабинет. Най-малките в парламента – „Величие” видяха решението в програмно правителство.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase