В областите Хасково, Стара Загора и Бургас има най-много пожари

Драстично се увеличи броят на произшествията, на които се налага да реагираме през юни. Необходимо е, когато използваме земеделска техника за почистване на пасища, това да става само в ранната утрин - до 10 ч. След това може да се появят искри, които в комбинация със сухите треви да причинят пожари. Паленето на барбекю и открит огън е позволено само на предварително обезопасени и обозначени места. Това каза за "Твоят ден" гл. комисар Александър Джартов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Огнеборци гасят няколко големи пожара край Атина

По думите му в областите Хасково, Стара Загора и Бургас има най-много пожари. "Повече са засегнатите площи, свързани с жътвената кампания. Ситуацията е съпоставима с тази през 2022 г. От началото на годината имаше доста дъждове - растителността е буйна, а като изсъхне, работата ни се усложнява. Оборудваме се допълнително с малки шлангове, тупалки и пръскачки. Така ще сме по-добре подготвени, защото повечето пожари възникват на територии с труден достъп. Понякога предислоцираме автомобили и служители от съседни на засегнатата от пожар област, когато ситуацията е по-сериозна", поясни Джартов.

Според него 20 служители ще помагат за пожарите в Гърция, като те ще бъдат заменени от същия брой свои колеги през август. Относно опасните природни явления той заяви, че най-често се получават сигнали за отводняване и премахване на опасни дървета. "Миналата седмица имахме около 30 обаждания, свързани с бурята", допълни Джартов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase