58-ият министър-председател произнесе първата си реч

Разгромяваща победа за лейбъристите на парламентарните избори в Обединеното кралство. Според все още неофициалните резултати партията печели 412 места в 650-местната долна камара на британския парламент. Това слага край на 14-годишното управление на консерваторите в страната. Макар социолозите да предвещаваха загубата, в редиците на партията описаха случващото се като „изборен Армагедон”.

Разгромна победа: Лейбъристите спечелиха парламентарния вот на Острова

По-малко от 24 часа след края на парламентарните избори, Великобритания вече има нов министър-председател. На аудиенция при крал Чарлз III в Бъкингамския дворец лидерът на лейбъристите Киър Стармър беше натоварен да състави правителство.

„Току-що се завърнах от Бъкингамския дворец, където приех поканата на краля да съставя следващото правителство на тази велика държава”, обяви Стармър.

Снимка: АП/БТА

Великобритания е конституционна монархия и въпреки че правомощията на краля са строго ограничени, новият премиер встъпва в длъжност, когато Чарлз III официално го покани да състави правителство.

Крал Чарлз III прие оставката на Риши Сунак като премиер (ВИДЕО)

Малко по-рано, пред входа на „Даунинг стрийт 10”, досегашният премиер и лидер на консерваторите Риши Сунак се извини за катастрофалното представяне на изборите.

„На страната бих искал да кажа преди всичко, че съжалявам, дадох всичко от себе си за тази работа. Но вие изпратихте ясен сигнал, че правителството на Обединеното кралство трябва да се промени. И вашата преценка е единствената, която има значение. Чух вашия гняв, вашето разочарование. И аз поемам отговорност за тази загуба”, обяви Сунак.

Снимка: gettyimages

Той каза, че ще се оттегли и като лидер на консерваторите. Ход, който вече загатва и за предстоящи вътрешнопартийни сблъсъци.

58-ият министър-председател на Обединеното кралство произнесе първата си реч. На „Даунинг стрийт 10” се бяха събрали множество хора. Пред ликуващите тълпи от лейбъристи и поддръжници Стармър каза: „Благодаря”. „Сега страната ни гласува решително за промяна и национално обновление”, добави той. И призова: „Трябва да вървим заедно напред”.

Международните реакции след изборната победа на лейбъристите на Острова

Новият премиер заяви, че работата по промяната започва незабавно. „Ако вчера сте гласували за лейбъристите, ние ще носим отговорността за вашето доверие, докато възстановяваме страната си. Но независимо дали сте гласували за лейбъристите, или не, всъщност, най-вече ако не сте - аз ви казвам директно: моето правителство ще ви служи. Политиката може да бъде сила за добро. Ние ще покажем това. Ние променихме Лейбъристката партия, върнахме я към служба и така ще управляваме. Първо страната, после партията”, обеща Стармър.

Той е решен да действа бързо и го показа, като буквално за часове назначи своите министри и свика първото им заседание. На него стана ясно, че за първи път в историята на Обединеното кралство жена ще управлява финансите.

Видео: „Ройтерс”

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase