При ситуацията с ДПС не мога да си представя, че такава партия би могла да създаде кабинет и да носи политическа отговорност, каза още политикът

Няма изненада в това, че правителството „Желязков” не мина. Борисов вдигна ръце преди това, правителството беше представено колкото той да заяви, че е изпълнил конституционното си задължение. Беше ясно, че той няма намерение да управлява и да поеме отговорност, а това прави невъзможно правителство с втория мандат. При ситуацията с ДПС не мога да си представя, че такава партия би могла да създаде кабинет и да носи политическа отговорност. Това каза зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Йовчев: Политическото недоверие крие големи рискове за сигурността на България

Той посочи, че се наблюдава разпад на политическите формации. „Дори в ГЕРБ, колкото и да се опитва да се представя като монолитна формация, и там се развиват процеси, и има напрежение. Няма как да не е така, тъй като безсилието на политическите формации да направят правителство води до демотивация на политиците и на избирателите”, каза още Вигенин.

„Вътрешен конфликт и евентуално разпадане на ДПС може да създаде пространство за потенциални по-крайни формации, основани на етническа основа. Това би било тревожно. Вярвам, че ДПС ще намери начин да излезе от настоящата ситуация”, смята политикът.

Иван Ченчев за решението Нинова да не може да води БСП отново: Страхливци

Вигенин каза още, че на този етап не вижда ядрото, около което може да се сформира правителство. Той е на мнение, че "третият мандат е все пак някакъв шанс да се оставят партийните интереси назад и да се създаде нещо, което да преведе България пред предстоящите предизвикателства". По негови думи при такова положение няма значение при кого ще отиде третият мандат.

Вигенин коментира решението на контролната комисия на БСП, а именно, че Корнелия Нинова няма право да се кандидатира за нов мандат начело на партията. „Аз се съобразявам с решението. Вероятно има начин то да бъде атакувано, когато дойде моментът и ако някой не е съгласен”, посочи той.

„Ще направим дискусия с по-млади хора. Търсим новото начало в развитието на българската левица. Една алтернатива, която да има основанието да посегне към властта. В този разпад на политиката и държавността, левицата е призвана да даде нови решения”, заяви Вигенин.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase