Няколко партии излязоха с позиции за възможността за кабинет

Вторият мандат има все по-малко шансове за подкрепа. Първи от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да преговарят с ДПС. Последва ги и БСП. Оттам за пореден път обявиха, че правителство на Движението няма да бъде избрано с гласовете на техни депутати. От „Продължаваме Промяната” също преповториха тезата си - остават опозиция.

ДПС обяви, че ще изпрати писма до останалите политически партии в парламента без „Възраждане” във връзка с втория мандат. „Дали сме срок до утре края на деня, за да видим какво ще ни отговорят”. Това коментира председателят на ДПС Делян Пеевски.

Пеевски за втория мандат: Изпращаме писма на всички партии без „Възраждане”

Противопоставянето между партиите в 50-ия парламент не създава база за съставяне на стабилно правителство, обявиха от ГЕРБ-СДС в писмена позиция. Според тях призивите за подкрепа на втория или третия мандат целят решаването на партийни и коалиционни проблеми.

ГЕРБ: Няма да подкрепим втория мандат при никакви условия

От БСП също обявиха, че техни депутати няма да гласуват „за” кабинет с мандата на ДПС. „Има решение на Националния съвет. Надявам се, че колегите от ДПС ще предложат по-различен подход от ГЕРБ в опита за реализация на втория мандат и ще потърсят по-широко съдействие от партиите, включително и под формата на диалог, а не на предварително зададени решения, които водят до бягане от отговорност”, посочи и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров.

БСП: Няма да подкрепим втория мандат на ДПС

От „Продължаваме Промяната” са с позиция, че няма да разговарят с ДПС за мандат. „Отговорът ще бъде моментален - ще откажем”, категоричен беше съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Третият мандат, който президентът връчва по свой избор на парламентарно представена партия, също се обсъжда от партньорите в ПП-ДБ. „Ние препотвърдихме - няма да участваме в разговори за третия мандат”, заяви Николай Денков.

Денков: С ДСБ имаме различие, ние няма да участваме в разговори за третия мандат (ВИДЕО)

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.