Служителят на реда остава в ареста

Прокуратурата в Бургас повдигна обвинение на полицая, счупил челюстта на млад мъж на плажа край Созопол. Междувременно депутати поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Това стана след изслушването му в Народното събрание по случая.

Служителят на реда, който е бил в изпитателен срок е обвинен за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Той остава в ареста. Все още установява като какъв е бил там. Според адвоката му е бил помолен безвъзмездно да помогне с охраната.

Адвокатът на полицая, обвинен в побой: Бил е провокиран, уринирали са върху храната му

По този случай в парламента беше изслушан вътрешният министър Калин Стоянов. И депутатите от ПП-ДБ поискаха оставката му. Според тях той не се справя с проблемите с МВР. Той пък определи искането им като фиксидея от доста време.

21-годишният служител на реда от Бургас Христо Петров остава в ареста. Повдигнато му е обвинение за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Все още се установяват важни детайли.

„Събират се свидетелски показания, установяват се лицата, установява се и в качеството на какъв той е присъствал там - дали като гражданин, охранител, или полицейски служител”, обясни районният прокурор на Бургас Мария Маркова.

Според адвоката му той е бил помолен да помогне с охраната, но не срещу заплащане. И бил провокиран от младежите. „Той сяда да вечеря пица – две парчета пица. В този момент двама от компанията – надрусани и пияни, събарят пицата му и уринират върху нея. Пострадалото момче излиза напред, вдига ръце да посяга и в този момент той му удря не юмрук, а шамар”, каза адвокатът на обвиняемия Бойчо Боев.

Стоянов за поисканата му оставка от ПП-ДБ: Нищо ново, това за тях е фиксидея

От МВР до момента се установили, че в миналото служителят им е работил като охранител, но не към фирмата, охранявала събитието въпросната вечер. „Предполагам, че този човек е извършвал нерегламентирана дейност, а именно - охрана на такива мероприятия, участвал е по някакъв начин”, заяви вътрешният министър.

По случая Стоянов беше изслушан в Народното събрание. Веднага след това от „Продължаваме Промяната - Демократична България” му поискаха оставката. „Нашата позиция, че Калин Стоянов трябва да подаде оставка, се затвърди. Вътрешният министър не може да се справи с проблемните системи в МВР, защото не разсея съмненията, че служители събличат пагона и обличат униформите на частни охранителни фирми. Не можа да даде и смислен отговор какви мерки ще вземе”, посочи Явор Божанков от ПП-ДБ.

„Всички видяхте - поредният опит на тази политическа формация да използва един криминален случай за мощна атака срещу МВР и в частност срещу мен. В конкретния случай ще направим подробен анализ, за да видим какви резултати е показал на изпитите и дали евентуално няма някакво пренебрегване от страна на Института по психология”, отговори вътрешният министър.

Студентът, пребит в плажно заведение, разпознал нападателя си в полицията

Относно писмото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в което пишеше, че „никога от създаването си преди повече от 34 години Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с Прокуратурата и полицейските служби”, Стоянов обясни:

„Некоректна намеса на МВР във вътрешнополитическите боричкания в ДПС. Хубаво би било да разберем, докато ръководя министерството на кои хора какъв бизнес е отнет с помощта на полицейските служби”, заяви той, като подчерта, че няма информация полицейски структури да са участвали в подобни заплахи и натиск.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.