"До дни ще взема своето решение", подчерта президентът

"Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. И реакциите на другите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак дали ще има подкрепа, за да взема аз своето решение". Така президентът Румен Радев коментира поисканата от ПП-ДБ отсрочка за връчването на втория мандат за съставяне на кабинет, за да се потърси парламентарна подкрепа.

 

Президентът беше в авиобаза "Враждебна", където летя на учебно-тренировъчния самолет от ново поколение РС-21 на швейцарската компания Pilatus. В самолета Радев беше на второто пилотско място в кабината и за около час летя над София.

„Ще се съобразя с програмата на българския парламент”, подчерта президентът. И допълни: „Още тези дни ще взема своето решение". Радев беше категоричен, че ще спази Конституцията и разпоредбите в нея. Според основния закон няма срок за връчването на втория мандат, но се приема, че това трябва да стане в разумен времеви период. 

ПП-ДБ поиска отлагане на втория мандат. Как реагираха останалите партии (ОБЗОР)

Припомняме, че ПП-ДБ трябва да предложи на останалите партии декларация със списък от няколко приоритетни и антикорупционни закона, които парламентът да гласува. Това стана ясно след проведената в понеделник среща с държавния глава, от когото ПП-ДБ поискаха време преди връчването на втория мандат.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase