Това каза министърът на отбраната на откриването на летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024”

Министърът на отбраната Атанас Запрянов присъства на откриващата церемония на съвместна летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024“, която се проведе в 22-ра авиационна база в село Безмер. На нея бяха и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и командирът на 31-во изтребително авиокрило от ВВС на САЩ в Авиано, Италия, бригаден генерал Тад Кларк.

Авиобаза „Граф Игнатиево”: Приключи модернизацията на пистата (ВИДЕО)

Снимка: МО

„Учението, което днес открихме с генерал Кларк, е част от усилията на НАТО за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал. Радостен съм, че решенията на НАТО реално се намират в процес на практическо изпълнение и това е доказателство, че Алиансът не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което се планира – плановете за отбрана, включително на България, са осигурени с необходимите военни способности“, каза министър Запрянов.

Снимка: БТА

Той акцентира върху важността на многонационалните учения и тренировки за българските ВВС и подчерта, че съвместимостта на действията при отработване на различни задачи е жизненоважна. „Догодина очакваме да приемем на въоръжение новата ни бойна платформа F-16 и си пожелахме през 2025 г. да открием учението с български боен самолет F-16 Block 70“, каза още той. По отношение на откритата вчера полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево министърът на отбраната каза, че според мнението и оценката на командира на базата пистата е в отлично състояние и ще служи дълго време за поддържане на летателната подготовка и носенето на бойно дежурство. 

Снимка: БТА

„Развълнувани сме да сме отново тук с нашите български партньори и приятели. Имаме дългогодишна традиция да тренираме рамо до рамо в „Тракийска пепелянка“, както и в безброй други учения с българските ВВС“, каза бригаден генерал Тад Кларк. „На базата на 30-годишния ми опит като пилот мога да кажа, че такива учения с различни платформи, участващи в тях, са изключителна възможност да обменим тактиките, техниките, различните процедури, които използваме. По този начин си поставяме взаимни предизвикателства и на базата на това ставаме по-добри“, подчерта той и изрази надежда, че следващите две седмици ще бъдат отново така успешни, както предишни учения.

Снимка: БТА

Съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024“ е едно от основните учения на българските Военновъздушни сили за 2024 г. Тя се провежда от 11 юли до 9 август 2024 г. и в нея участват сили и средства от авиационните бази в Безмер, Крумово и Граф Игнатиево, Сухопътните войски, Военновъздушните сили на Гърция и Румъния, Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase
Източник: Пресцентър на МО