Последваха и политическите реакции

ПП-ДБ сложиха край на сагата с втория мандат за кабинет. От коалицията обявиха, че ще върнат празна папката и призоваха президента да им я даде в най-скоро време. След срещите с останалите формации, от ПП-ДБ обявиха - неуспешен опит, но стъпка в правилната посока заради върнатия диалог.

"В рамките на вчерашния ден проведохме срещи с останалите парламентарни групи. Стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход – първо антикорупционни закони, след което - разговори за правителство. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат. Заради това в момента, в който президентът ни покани, ние да отидем и да го върнем неизпълнен", заяви депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Преговорите на ПП-ДБ: Подкрепа за реформи, но само ако има мнозинство за правителство (ОБЗОР)

Кирил Петков благодари на Румен Радев за възможността да проведат разговорите и „да тестваме дали в 50-ото НС има воля да се справим с корупцията и зависимостите“. Той посочи, че няма да злоупотребяват с времето и са готови да върнат мандата в първия удобен за президента момент.

По отношение на третата папка Николай Денков каза: „Няма смисъл да обсъждаме какво ще се случи в хипотетична ситуация. Нека видим кой ще бъде негов носител, какво ще бъде предложението и тогава ще решим“.

Людмила Илиева посочи, че по време на проведените разговори „за пръв път видяхме остри опоненти в пленарна зала да разговарят добронамерено с една цел – да се намери изход от ситуацията“. Тя подчерта, че процесът на разговори е бил позитивен и ще бъде прилаган от тях и занапред.

Веднага дойде коментар от президентството. „Прогнозата ми се оказа вярна, разговори – да, но правителство с втория мандат няма да има. Оттук-нататък президентът ще реши кога да връчи третия мандат“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Балабанов: Ако получим третия мандат, ще поискаме политическа програма с ясен срок за изпълнение

От ПП-ДБ обаче не изключиха вариант за разговори с третия мандат. Част от останалите формации, също смятат, че още има шанс. „Благодарен съм на колегите от ДБ, които проявиха разум и подхождат практично. Това беше една добра основа. Ако третия мандат дойде в ИТН, можем да разговаряме по нормален начин с тях“, каза Станислав Балабанов от ИТН.

Атанас Зафиров от БСП каза, че „мандатоносителят трябва да бъде с непартиен, а национално отговорен манталитет“.

Други обаче директно прогнозираха нови избори. „Разговорите с ДБ бяха добър опит, надявам се, че няма да е последен, предстоящата предизборна кампания да бъде насочена към търсене на решение за стабилно управление, а не за опозициониране един на друг. В рамките на този парламент не виждаме възможност да се състави правителство“, каза Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Костадин Костадинов каза, че сформирането на кабинет няма как да се случи. „Чисто математически не е възможно“, допълни той.

От парламентарната група на ДПС вече обявиха, че не виждат вариант нито с втория, нито с третия мандат. Днес не коментираха темата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase