Чуха се и искания за оставки

Огненият ад в страната стана основна тема и в кулоарите на парламента. Партиите поискаха оставки, спешно отпускане на пари и намеса на армията. От ПП-ДБ и „Възраждане” видяха вина в премиера Димитър Главчев и вътрешния министър Калин Стоянов за бавното овладяване на пожарите и нанесените щети. Поискаха и оставките им, а те им отговориха да отидат на терен. Парламентът се захвана и да сметне колко пари ще трябват за помощ на пострадалите.

Междувременно Комисията по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерския съвет да осигури средства в помощ на хората, чието имущество беше засегнато от пожарите. Това ще бъде точка и в дневния ред на парламента утре.

Стоянов за пожара във Воден: Хората бяха евакуирани от нас, голяма част отказваха да напуснат

Част от партиите поискаха персонална отговорност.

„Главчев и Калин Стоянов трябва да си подадат оставките моментално, веднага, днес”, настоя лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Категорично според нас се касае за лошо управление от страна на ръководството на МВР”, посочи Явор Божанков от ПП-ДБ.

„Смятам, че вчера правителството си беше на мястото. Премиерът, вътрешният министър, военният министър”, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски.

Властта отговори с покана: „Призовавам политиците, ако искат, да излязат от помещенията с климатиците, да дойдат на място и да видят за какво става въпрос”, настоя премиерът Главчев.

„Фактът, че няма жертви и пострадали говори точно за това, че реакцията на всички хора, които са били на терен, е адекватна”, обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

Главчев: Призовавам политиците да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат на място

Критиките в парламента продължиха на тема пари.

„В такава ситуация ние трябва да имаме хеликоптери, не да плащаме изтребители, които ги гледаме на чертежи”, посочи Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

Последва извънредно заседание на Бюджетната комисия в парламента и изслушване на финансовия министър.

„Да предприемем необходимите мерки, за да задължим Министерския съвет да осигури необходимите средства за компенсиране на пострадалите лица”, настоя Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

„Това, което държавата декларира като подкрепа, не отговаря съвсем на истината. Ситуацията е доста по-различна, нужни са спешни мерки”, коментира и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров.

ПП-ДБ и "Възраждане" поискаха оставката на Калин Стоянов заради пожарите

Така стана ясно, че първо ще трябва да се установи какви са щетите преди помощта да достигне до нуждаещите се.

„Хората могат да кандидатстват и пред фонд „Бедствия и авария”, но след като бъде загасен пожарът”, обясни министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

„Вторият вариант е чрез Агенцията за социално подпомагане за изплащане на еднократна помощ в размер на 1578 лева на лице. Третият вариант е фонд „Социална закрила”, в който се предоставят средства в размер на до 2500 лева”, каза министърът на финансите Людмила Петкова. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.