Папката получи номинираният за премиер Николай Денков

Провал и на втория проучвателен мандат. Тази сутрин от „Продължаваме Промяната – Демократична България” отидоха при президента Румен Радев и очаквано получиха и веднага върнаха празна папка. Сега на ход отново е държавният глава, който има точно седем дни, за да избере коя парламентарна група ще получи третия и последен мандат.

БСП и ИТН дадоха заявка, че може да опитат с експертен кабинет с третия мандат

Поредният мандат, връчен от президента за последните няколко години, отново отиде в историята като неуспешен. Първо той трябваше да бъде даден на ДПС, но след като парламентарната група стана по-малка, той попадна в ПП-ДБ. От коалицията поискаха отсрочка от президента, която обаче не доведе до успех и папката беше върната празна.


Историята на втория мандат реално започна още преди той да е връчен – с искането на ПП-ДБ да го получи не сега, а след три месеца. Целта – да събере подкрепа около седем антикорупционни закона, но от коалицията не успяха.

„Благодаря, г-н президент, г-жо вицепрезидент, за това, че ни дадохте възможност да проверим дали може да се състави стабилно мнозинство в това Народно събрание. Отговорът след проведените разговори, както очаквахме – че това не може да се случи”, заяви председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков.

Какво следва, след като ПП-ДБ върне втория мандат

Въпреки провала, целите им остават на масата. „Ние няма да променим подхода си. Нашите приоритети са създаването на приветлива среда за бизнеса и инвеститорите, намаляване на неравенствата и увеличаване на доходите, по-качествено образование и здравеопазване. Борбата с корупцията не е самоцел, а основно средство за постигане на целите. В този парламент обаче се оказа невъзможно да реализираме приоритетите си”, каза Денков.

След като неуспехът и на втория мандат стана ясен още преди да е връчен, страната все повече се приближава до нови избори.

„Това, което очакваме да получим - по-силна обществена подкрепа, така че при следващи възможности тези теми да можем да ги поставим отново. Борбата с корупцията не е самоцел, тя е основно средство в тази посока”, заяви председателят на ПГ на ПП-ДБ.


Така президентът чу защо няма да има кабинет и с втория мандат преди да даде папката на ПП-ДБ. „Въпреки това, което споделихте, аз съм длъжен да връча мандата, съгласно Конституцията”, обяви Радев.

Сега президентът има седем дни да връчи последния мандат на някои от оставащите в Народното събрание парламентарни групи.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase