Главчев е посочил за поста бившия военен министър Николай Ненчев

Изостряне на тона между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2. Президентът Румен Радев обвини служебното правителство в опит да заобиколи Конституцията. Повод за напрежението стана решение на Министерския съвет да назначи за временен посланик в Украйна Николай Ненчев - бивш министър на отбраната. Този ход не е съгласуван с Президентството. Премиерът Димитър Главчев отговори, че са спазени всички процедури.

За това, че Ненчев, който беше част от втория кабинет на Бойко Борисов, е назначен за временно управляващ мисията ни в Киев стана ясно случайно от думи на Соломон Паси вчера на събитие на Атлантическия клуб. Днес денят започна с остра позиция на президента. Радев призова Министерството на външните работи да спазва стриктно основния закон и да му бъде предложен кандидат за посланик в Украйна с доказани качества. Според държавния глава това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическото ни представителство в Киев. Малко по-късно Главчев потвърди избора на Ненчев за временно управляващ посолството ни в Украйна, а самият той днес не коментира.

Президентът: Николай Ненчев няма необходимите качества за посланик в Украйна

Назначаването на Ненчев за временен управляващ посолството ни в Украйна се оказа процедура, която не е била одобрена от Президентството. В случая няма нужда от указ, обясни служебният премиер.

„Първо - Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посолството в Киев, Украйна. Временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на указ от президента. Продължаваме да обсъждаме и кандидатури, за да бъде назначен такъв, който вече по Конституция трябва да бъде изпратен с указ на президента Радев”, обясни Главчев.

Според президента обаче умишлено се заобикаля конституционната и законова процедура. И казва, че по време на кабинета „Денков – Габриел” настойчиво му е било предлагано назначаването на Ненчев за посланик. Радев отказал, защото според него той не притежава нужните качества за този пост.

„Очевидно желанието и идеята е била ние всички да бъдем поставени пред свършен факт, защото разбирам, че това назначение до дни трябва да стане реалност”, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Никога не съм работил с Ненчев. Няма как да коментирам неговите качества. Не съм участвал в процедури, в които да съм го предлагал. И в момента не участвам в тази процедура”, каза Николай Денков от ПП-ДБ. От ГЕРБ запазиха мълчание.

Главчев: Спазена е процедурата по назначаването на Ненчев за временно управляващ посолството в Киев

По закон външният министър трябва да предложи на Министерския съвет кандидат за посланик. След това, със свое решение, правителството го предлага на президента, който издава указ. Когато става дума за временно управляващ мисията, според премиера, тази процедура не се налага.

„Грубо нарушение на духа на Конституцията и член 98, в който ясно са разписани правомощията на президента да назначава ръководителите на нашите дипломатически мисии по предложение на Министерския съвет”, категорична е Йотова.

„Специално в Украйна, по понятни причини, от две години не може да бъде назначен извънреден и пълномощен посланик. От украинска страна много често поставят въпроса там да има временно управляващ. Продължаваме да обсъждаме и кандидатури, за да бъде назначен този, който по Конституция трябва да бъде изпратен с указ на президента Радев”, уточни Главчев.

Това не е първи задочен конфликт между президента Радев и Ненчев. Именно Ненчев, като военен министър, през 2016 година заговори за конфликт на интереси. Твърдението му е, че като шеф на ВВС Радев е назначил неправомерно Десислава Генчева, която след това става негова съпруга, за пиар на Военновъздушните сили. Противоречия между двамата през годините имаше и за въоръжението, и за позиции по външнополитически въпроси.

Главчев: Има 2-3 фургона, които са негодни за живеене. Този, който ги е изпратил във Воден, ще бъде наказан

От пожарите между институциите към пожарите в страната. Служебният премиер увери, че към момента ситуацията в страната е спокойна, а огънят около село Воден е овладян. Всички от пострадалите от стихията ще получат и финансова помощ, обещава още Главчев.

„Всички засегнати от пожарите ще получат компенсациите, предвидени по закон - 1578 лева за неотложни разходи и 2500 лева за обзавеждане”, заяви министър-председателят.

Не смята, че вътрешният министър Калин Стоянов трябва да се раздели с поста си, каквито искания се чуха от политически сили. „За да го махна, трябва да предложа на президента Радев да го смени с някой друг. Аз нямам никакви основания за нещо такова”, подчерта Главчев.

Назначават Николай Ненчев за временно управляващ посолството ни в Украйна

За рокади в състава на Министерския съвет засега не мисли, но не изключва такива, ако се наложи отново да е премиер. Първата би била неговата, но като външен министър.

„Все пак е добре някой, който си е от кариерата, да бъде външен министър. Всички министри се справят добре. Според мен двама – трима не толкова добре. Имена няма да споменавам, ще се разбере, ако се наложи”, каза премиерът.

Той коментира и смяната на директора на Държавния авиационен оператор Златко Златев, на чийто пост сега се върна Тодор Коджейков. „Имаше ситуация, заради която аз се съгласих на това предложение”, уточни Главчев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase