Това заяви служебният премиер преди началото на редовното заседание на МС

С голямо задоволство искам да съобщя, че у нас действащи пожари вече няма. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев преди началото на редовното заседание на Министерския съвет. По думите му принос за това имат както пожарникарите, военнослужещите и доброволците, така и министрите от кабинета.

Главчев подчерта, че фургоните, в които ще бъдат настанявани хора, останали без домове след огнения ад, ще бъдат с всички необходими условия. „Не е редно да се снимат фургони, в които никой не е настанен”, посочи премиерът. По думите му има възможност и пострадалите при пожарите да бъдат настанявани в хотели, точно както украинските бежанци у нас.

Президентството: МС не е внасял решение за назначаване на посланик в Украйна

Хотелиерите по родното Черноморие обаче останаха изненадани от предложените мерки, които не били обсъдени с тях.

"Нито са ни казани някакви условия... Просто днес всичко стана изненадващо. Базите на всички са на 100 процента заети. Там може да възникне някакъв проблем, но мисля, че въпросът може да се реши", Пламен Копчев, Съюз на собствениците в "Слънчев бряг". 

Служебният министър-председател подчерта, че МС подготвя както полагащите се по закон помощи за пострадалите от пожарите земеделски производители, така и нови. С това ще се занимаят Социалното, Финансовото и Земеделското министерства. Кабинетът ще опита да изплати компенсации и на нерегистрираните земеделци.

Главчев повтори думите на патриарх Даниил, който призова за смирение и обединение, за да има по-добри резултати.

Премиерът коментира и избора на Николай Ненчев за временен посланик на България в Украйна. „От две години там няма извънреден пълномощен посланик. Имаше временно управляващ, който не беше с дипломатически ранг. Отново направихме конкурс за временно управляващ. Първо конкурсът беше вътрешен за МВнР, но на него никой не се яви. След това г-н Ненчев участва и спечели конкурса. Всички процедури са спазени. За назначаването на временно управляващ не се иска указ от президента. Това, че е нарушена Конституцията, е абсолютна спекулация”, подчерта Димитър Главчев. Премиерът заяви, че не е сигурен, защото специална комисия в ръководела процедурата, но е възможно Николай Ненчев да е бил единствен кандидат за поста.

След заседанието си Министерският съвет прие три решения за компенсиране на щетите от пожарите у нас. „Първото е програма за компенсиране разходите на физически лица. Тя предвижда 1578 лв. за неотложни разходи и 2500 лв. за оборудване и обзавеждане. Второто прието решение касае Министерството на отбраната. 1 млн. лв. са предвидени да бъдат отпуснати за т. нар. „водни джобове”. Третото решение е за МВР и необходимите средства за осигуряване на техника, горива и ремонти, свързани с пожарите”, обясни служебният премиер Димитър Главчев.

Овладяха огъня във Воден, поставиха фургони за хората без жилища (ОБЗОР)


Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова обясни, че всяко физическо лице, което се е регистрирало като земеделски производител, и чиято реколта е била унищожена от огненото бедствие у нас, може да получи помощи от държавата в размер на до 25 хиляди евро.  Обезщетението за юридически лица е до 250 хиляди евро. Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова обясни, че всяко физическо лице, което се е регистрирало като земеделски производител, и чиято реколта е била унищожена от огненото бедствие у нас, може да получи помощи от държавата в размер на до 25 хиляди евро. Обезщетението за юридически лица е до 250 хиляди евро.

Пострадалите семейства могат да поискат еднократна финансова помощ от държавата, а сумата е 1578 лв. за най-спешните нужди и до 2500 лв. за уреди и оборудване.  Има възможност да получават допълнителни пари, ако щетите надхвърлят тези суми. 

Репортер: Мартин Керефейски

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase