Според Ивайло Иванов сме далеч от същински преговори

Готови ли са Украйна и Русия за мирни преговори коментират бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков и експертът по национална сигурност и член на Съюза на офицерите от резерв „Атлантик” Ивайло Иванов в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Кулеба: Украйна е готова за добронамерени мирни преговори с Русия. Москва: Това е в унисон с нашата позиция

"Украйна е готова за добронамерени мирни преговори с Русия, ако и Москва е готова за това, въпреки че няма такава индикация". Това заяви украинският външен министър, цитиран от "Ройтерс". Той направи изявлението по време на срещата с китайския си колега в южнокитайския град Гуанчжоу. Малко след това съобщение говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че "сигналът на Украйна за преговори с Москва е в унисон с позицията на Русия, но са нужни още подробности".

Според Ивайло Иванов сме далеч от началото на същински преговори. „По-скоро сме в състоянието коя страна ще се опита да наложи своите условия, при които да започнат тези преговори. Всички изказвания от украинска страна са в тази посока”, каза той.

По думите на Кючуков от известно време насам има известно раздвижване на дипломатическото поле по въпроса, но то не е особено видимо. „Думата „преговори” вече не е табу”, смята той.

Зеленски внесе законопроекти за 12-о удължаване на военното положение

„Китай се опитва да измести САЩ в международното поле като основен посредник за решаване на конфликти. Китай не е готов да осигури ресурсите за поддържането на примирията. Заедно с предимството да си световен лидер има и тежки финансови и военни отговорности и инвестиции”, обясни Иванов.

„Най-важното е да се сключи примирие. Но проблемът е друг – ходът и логиката на войната ще изправи Западът пред избор – или да се ангажираме активно с войната или да прехвърлим конфликта в политическата сфера”, смята Кючуков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.