Разговорът е част от планираните за съставяне на кабинет с третия мандат

„Има такъв народ" се срещна с представители на разпадналата се парламентарна група на „Величие", сред които и Николай Марков, в рамките на разговори за съставяне на кабинет с третия мандат в 50-ото Народно събрание.

От партията на Слави Трифонов представиха своите предложения за промяна в Закона за съдебната власт, приоритетите им в наказателно-правен аспект, вижданията им за антикорупцията, както и за отбранителната и външната политика на България.

Депутатът Тошко Йорданов подчерта, че важен аспект за тях е разликата между цените на хранителните стоки в големите вериги в България и в Европа. „КЗК е органът, който трябва да си влезе във функциите”, посочи той.

В сферата на образованието, според ИТН, проблемът е принципът „парите следват ученика”. „Това мултиплицира широка безпросветност, тъй като преподавателите от началното училище до висшето образование гледат на студентите и учениците като на бройка пари към учебното заведение”, каза Йорданов.

Само един независим депутат отиде на първата среща с ИТН

Според него премахването на клиничните пътеки и минаването към диагностично свързани групи са сред малките стъпки за подобряване на здравеопазването.

„Приветствам усилията ви за конструктивен диалог и за решаване на политическата криза в България, която малко остава настрани като че ли в медиите. Разбираме, че третия мандат се модерира от президента и трябва така да бъде. Това е държавнически подход и виждам, че вие се насочвате именно към него за решаване на кризата”, заяви депутатът от „Величие” Николай Марков.

Представеното от ИТН, според Марков, няма как да е в конфликт с която и да е политическа сила в българския парламент. „Това, което мен ме интересува е в какви срокове виждате това правителство? Дали го виждате като възможност с пълен мандат или в някаква друга формула? Вторият въпрос е дали имате реална представа за финансовото положение на България?”, попита той.

Балабанов: Нищо не е ясно още, тепърва стартират преговорите

В отговор Йорданов отбеляза, че сроковете зависят от това каква подкрепа би получило това правителство. „Най-правилното е да има 4-годишен мандат”, каза той, но допълни, че има възможност и за по-кратка програма - от година или две, в които да се решат най-належащите проблеми.

„Що се отнася за финансовото състояние на страната, нашето мнение е, че е лошо. Бюджетите, които направи Асен Василев са най-общо казано левичарски. Изключително вдигнати разходи, при ниски приходи в държавата”, заяви Йорданов.

От ИТН още в понеделник посочиха, че срещите ще са публични и ще се проведат по прозрачен начин. На тях ще бъдат обсъдени приоритетите за управление на страната, най-неотложните проблеми и мерки за тяхното решение, както и конкретните срокове, за които може да се постигне изпълнението им, посочиха от политическата формация в поканата, изпратена до депутатите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase