Повод стана решението на служебното правителство да предложи за награждаване с орден „Стара планина” Георги Йорданов

Нов скандал се разрази в 50-ото Народно събрание. Повод за острия тон в залата стана решението на служебното правителство да предложи за награждаване с орден „Стара планина” първа степен бившият министър на културата Георги Йорданов. Той заема поста в последните години на социалистическия режим - между 1982 г. и 1989 г. Срещу инициативата се обявиха от ПП-ДБ през декларация. Почти се стигна и до бой.

 

За да се охладят страстите, председателят на НС Рая Назарян даде почивка. След нея Атанас Атанасов продължи изказването си, но обграден от парламентарните квестори.

„Абсурдно е това, което се случва. Минаха 35 години. Българските граждани трябва да имат оценка, когато са съсипвани съдби на хората”, каза той.

 „Г-н Атанасов ще слушате цял ден. Не аз, а Атанасов е бил прокурор в Разград. Служили сте на тази власт”, обърна се Георги Свиленски към депутата от ПП-ДБ.

„Наистина е жалко и срамно това, че беше омерзено името на един достоен българин”, заяви Костадин Костадинов от „Възраждане”.

Борисов: Преговорите с ИТН са полезни, ще ни научат на повече мъдрост след изборите

В кулоарите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че подкрепя искането на ПП-ДБ Георги Йорданов да не бъде награден с орден. Но поиска и още разграничавания.

„Министърът на културата и премиерът трябва да отменят това решение, което са взели. Ген. Атанасов също да се разграничи от внуците, които управляват града”, призова лидерът на ГЕРБ.

В мотивите на служебния кабинет за награждаването на Георги Йорданов са посочени приносът му за развитието на културата. Предложението съвпада и с 90-ата му годишнина. В своя позиция на настоящия министър на културата Найден Тодоров призовава да не се смесват партийните политики с културните.

Не изпускайте ритъма на деня!Последвайте ни в Google News Showcase