Днес на място се очаква да пристигне и специализирана водоноска

Около 25 хектара площ е обхванал пожарът в гръцката част на планината Славянка към днешна дата, сочат данните на пожарната. По информация на Държавното горско стопанство и Областна управа - Благоевград, огънят на източния фронт е ограничен в дере. Надеждите са утре да бъде локализиран и евентуално потушен.

На западния фронт още гори огнището, което снощи се възпламени отново. Унищожени са 1200 дка площи. Един от полетите на испанските самолети е бил там. Шведските машини днес не са участвали в гасенето.

Огънят, който гори на територията на Гърция, не се е прехвърлил през българската граница. Прави се втора просека, за да бъде ограничен, ако се случи.

Властите в Атина не могат да предприемат мерки, защото от гръцката страна има минно поле.

Снимка: Илияна Шишкова, NOVA

Продължава гасенето на пожарите у нас

След като бяха локализирани само няколко тлеещи огнища на източния фронт, силният вятър и високите температури разпалиха няколко вече угасени. Няма опасност за хората и сградите от двете най-близки села, уверяват от пожарната. 

„Обстановката продължава е сложна и динамична. Гасенето на пожара е трудно, разчита се на летателна техника”, обясни в ефира на „Здравей, България” кметът на Сандански Атанас Стоянов.

Снимка: Илияна Шишкова, NOVA

„Вчера следобед от екипите бяха забелязани нови огнища, ще оставим и наши екипи, за да не допуснем пожарът отново да премине на българска територия”, допълни зам.-областният управител.

От Източното държавно предприятие обещаха специализирана водоноска.

Янко от село Голешево казва, че не се притеснява от все по-настъпващия към населеното място пожар.

„Има много хора, които го следят. Той не е много голям, но все пак, ако мине под пътя е опасно”, казва жителят на село Голешо.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase