Представител е в Княжеските дипломатически агентства, секретар на Тайния кабинет на цар Фердинанд и негов личен

В разгара на Олимпиадата в Париж ви представяме историята на един голям български дипломат. Той е европейски спортен деец, богат търговец и предприемач, също и съветник на княз Фердинанд. Всичко това е Стефан Чапрашиков.

Той е служител в Министерството на външните работи и вероизповеданията с висок ранг. Представител е в Княжеските дипломатически агентства, секретар на Тайния кабинет на цар Фердинанд и негов личен. Включван в състава на българските делегации при сключването на Примирието на Чаталджа и преговорите за мир между страните от Балканския съюз и Турция в Лондон по време на Балканската война.

Първи медал за България на Олимпиадата в Париж

Царски пълномощен министър в редица европейски страни. Член на Международния олимпийски комитет. Учредител на Българския ски съюз. Пионер на ските в България и сред учредителите на Българския туристически съюз. Първи в България започва масово популяризиране на олимпийската идея на Барон дьо Кубертен – основоположникът на съвременното олимпийско движение в Европа и света.  

"Той е награден с най-голямото отличие на Сорбоната - Ордена на академичните палми. След като е участник в много чуждестранни мисии, се чувства свободен да пише на министър-председателя на България и лично на княза, за да изразява мнението си", заяви Явор Тодоров, автор на книгата за Стефан Чапрашиков.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова