Коментар на адвокатa Людмил Драганов и председателя на Асоциaцията за управление на вземанията Лилия Димитрова

Бюджетната комисия прие на първо четене защита на длъжниците от колекторските фирми. Как текстовете ще гарантират по-добре правата на потребителите? Темата в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS коментираха адвокат Людмил Драганов и председателят на Асоциацията за управление на вземанията Лилия Димитрова.

Измами с бързи кредити: Фирми-фантоми се представят за легитимни

„На първо място следва да се отбележи, че това е проект, който за втори път се внася в парламента. Целта му е да пренесе в българското законодателство директива на ЕС. Това не е оригинален български закон, а са текстовете на съответната директива, която изисква от България да въведе регламентиране на отношенията между кредитните институции, лицата, на които се възлага събирането на дълг и онези, които купуват дълг – купувачи на кредит”, коментира  адвокат Драганов.

Парижкият клуб: Рискът от дългова криза намалява

По негови думи са посочени конкретни задължения за защита на потребителя. „През годините се наложи като вид лоша практика потребителят да бъде притискан по различни начини да плати дълга си - през обаждания и разпространяване на информация, че той има дълг. С този законопроект се забранява той да бъде търсен след 20:00 ч. вече и до 07:00 ч. сутрин, както и информация за кредита да бъде споделяна пред трети лица”, посочи още Драганов.

Адвокатът обясни, че самият пазар е съумял да избягва подобни практики, но вече това изрично ще бъде посочено в закона.

„Ние подкрепяме това, че трябва да има такъв законопроект. Но има спорни елементи, за които е добре да се говори. На първо място е това, че и към настоящия момент фирмите, които изкупуват кредити, се лицензират в БНБ и са финансови институции - това не е иновация. Странно е защо законотворецът твърди, че колекторските фирми трябва да се прелицензират, при положение че това вече е факт”, каза Лилия Димитрова.

Тя посочи, че от бранша са опитали да изчистят репутационно името си, защото колекторските фирми са част от екосистемата на финансовия свят.

„Колекторската фирма е банка и има депозитна дейност – то тогава има обяснение, може да се предотврати фалит, но ние не работим със средства на потребители”, добави Димитрова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase