Защо дейността му не е била спряна

Един човек загина, а трима други пострадаха при пожар, избухнал в дом за възрастни хора в Банкя в сряда следобед. Впоследствие стана ясно, че обектът е работел незаконно. Проверките започнали още през юни от Агенцията за качество на социалните услуги. Тогава се установява, че в дома са живеели 11 души със здравословни проблеми. Днес беше задържана управителката на нерегламентирания дом.

Жертва и ранени при пожар в старчески дом в Банкя (ВИДЕО+СНИМКИ) 

Само пред NOVA говори служителка в дома за възрастни хора - Лиляна Брадиславова, станала свидетел на инцидента, която работи там от около месец. 

Лиляна твърди, че не е знаела, че домът е без лиценз. Казва, че в началото се грижела за 10 души. Вчера имало само четирима. "Двама мъже и две жени, които бяха болни, на легло", каза тя. Лиляна добави, че не познава собствениците и обясни, че е била наета от жена, която по думите ѝ отговаряла за дома. 

Само пред NOVA: Говори служителка на дома за възрастни хора в Банкя, в който мъж загина при пожар

След пожара част от хората са настанени в дом за възрастни в столичния квартал „Зона Б-5“.
Други, според информация на NOVA, се намират в сграда на улица Пиротска.

От Агенцията за качеството на социалните услуги заявиха, че са извършили проверка на дома в Банкя в края на юни. Тогава е установено, че той работи без лиценз. От Агенцията допълват, че са сигнализирали всички компетентни институции. Агенцията е изпратила сигнал в прокуратурата в средата на юли. Още тогава прокуратурата е започнала проверки, по които работят в 9-то РПУ.

От Агенцията за качество на социалните услуги уточниха още, че имат право единствено да отнемат лиценз. И тъй като в конкретния случай такъв изобщо не е имало, агенцията не е разполагала с правомощия да спре дейността на дома. По случая е образувано досъдебно производство.

Задържаха жената, стопанисвала дома за възрастни хора в Банкя

На брифинг тази сутрин Калин Стоянов подчерта, че има няколко проверки от Националната агенция по приходите и други институции, които са констатирали административни нарушения и са предадени на прокуратурата, а преди близо 10 дни - на МВР. „Вероятно възникват питания кой трябва да затвори този незаконен дом. Това са въпроси към други институции и министерства, но не и към МВР”, обясни той.

„Със заповед за полицейско задържане до 24 часа е задържана госпожата, която, по някакъв начин, се явява управител на този нерегламентиран дом за стари хора. В момента работим по досъдебно производство за престъпление "палеж“, поясни министърът на вътрешните работи.

Кметът на Банкя Рангел Марков заяви пред NOVA, че за съществуването на старческия дом от общината са разбрали в сряда. „От вас разбирам, че е имало проверки, за които ние не сме били уведомени. Това не е нормално. Истината е, че домовете са на лицензионен режим, който е издаван от Социалното министерство и те са тези, които контролират тяхната дейност”, допълни той.

По думите му дейността на подобни домове за възрастни би следвало да се контролира изцяло от социалното ведомство. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase