Кандидатът за премиер посочи за поста Калин Стоянов

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева представи проектокабинета си пред държавния глава. Тя обяви, че оставя на постовете си някои от предишните служебни министри, сред които и вътрешният Калин Стоянов.

Президентът обаче постави ултиматум. Той поиска до 15 часа днес Кожарева да смени Стоянов. "Положените усилия не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на мандата – да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи. Според Вас Калин Стоянов по-важен ли е от това да има спокойствие и правителство? Трябва да поемете отговорност за потенциална конституционна криза", попита Радев.

Посочената за служебен премиер обаче отказа да потърси друг вътрешен министър с мотив, че е направила информирано решение да остави досега действащия ръководител на МВР. 

Кожарева представи кабинет, президентът отказа да подпише указ с предложения състав

Румен Радев заяви, че в такъв случай няма да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, изборите се отлагат за след 20 октомври - дата, която самият той беше посочил като най-разумна, и служебното правителство на Димитър Главчев продължава да действа. 

Така, по думите на държавния глава, ангажиментът на Кожарева за съставяне на служебно правителство приключва. „Искам най-отговорно да призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да мога аз от своя страна пълноценно да изпълня моите задължения по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство“, каза президентът Румен Радев. От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство, посочи президентът. "Въпреки тези дефицити и усложнения, ще продължа да работя с тези потенциални кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза, каза още държавният глава.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase