СГП започва проверка по сигнала на кандидат-премиера

След 10 дни размисли и срещи встрани от медиите, Горица Кожарева се върна при президента Румен Радев с пълна папка. Той ѝ даде краен срок до 19 август, за да може предсрочните парламентарни избори да се проведат на 20 октомври.

Президентът отхвърли кабинета "Кожарева" заради Калин Стоянов

Кандидат-премиерът обяви, че след 10 дни на разговори е решила да не прави кардинални промени в състава и структурата на служебната власт. Кожарева предложи двама вицепремиери, общо 19 министри, като новите имена са само четири. Предните редици бяха отредени за финансовия министър Людмила Петкова, министъра на иновациите и растежа – Росен Карадимов и вътрешният министър – Калин Стоянов.     

Румен Радев даде ултиматум на Кожарева до 15 часа да смени вътрешния министър, но тя отказа. "Като одитор съм научена това, което говоря, да проверявам. Взела съм убедено решение кой да е министър на вътрешните работи. Срещнах се с министър Стоянов и с цялото ръководство на МВР. Проведох разговори със синдикатите и ОД на полицията. Той не е парашутист. 24/7 можем да се свържем с него, взима бързи и адекватни решения", посочи Кожарева.

Именно това се превърна в червената линия за президента и той отказа да подпише указ за назначаването на нов състав на МС. "Вашият ангажимент за съставяне на служебно правителство приключва", категоричен беше Радев. Държавният глава подчерта, че изборите се отлагат за след 20 октомври, а правителството на Димитър Главчев продължава да работи до съставянето на нов служебен кабинет.

Радев към Кожарева: Изберете друг вътрешен министър, или няма да подпиша указа

Президентът обаче ще продължи да търси нов служебен премиер. „Искам най-отговорно да призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да мога аз от своя страна пълноценно да изпълня моите задължения по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство. От десетте потенциални кандидати за министър-председател две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство", посочи Радев.

Минути след словесния сблъсък между Радев и Кожарева, пред президентството се събраха служители на МВР. По думите им сами са решили така да прекарат почивния си час. Подобни обедни почивки имаше и в други градове на страната.

„Не съм политик, не мога да определям кой да е министър и кой не , но казвам защо сме тук и подкрепяме напълно ръководството”, каза Лъчезар Колев, директор „Специални операции” МВР.

Самият Калин Стоянов беше категоричен, че няма да отстъпи: „Сценарият да се правят избори с наше МВР през „ала-бала” с президента. Виждаме как президентската институция реагира и се намеси в дейността на изпълнителната власт”.

„Затова, че ми гласува доверие тази жена излезе по-голям мъж от много други взети заедно”, добави Стоянов.

Кожарева подаде сигнал до главния прокурор за оказван натиск

Кожарева заяви, че от площада пред президентството отива в директно в прокуратурата, за да съобщи имената на политиците, за които твърди, че са ѝ оказвали натиск . „Ще се срещна с главния прокурор и ще изложа всички факти, които имам. През този 9-дневен период, в който аз се срещах с всички, имаше определен натиск кой да бъде и кой да не бъде”, каза тя.

Предстои Софийската градска прокуратура да започне проверка по изложените твърдения от заместник-председателят на Сметната палата и предложена за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, съобщиха от прокуратурата. 

Пресслужбата на ПРБ заяви, че натискът е бил в хода на процедурата по сформиране на проект на служебно правителство. "Сигналът съдържа данни, свързани с избора на служебни министри, които Горица Грънчарова-Кожарева е осъществила в периода от 9 до 19 август 2024 г. С оглед на изложените твърдения и изискванията на НПК предстои компетентната Софийска градска прокуратура да извърши проверка", се посочва още в съобщението. 

Списък на предложените за служебни министри:

Министър-председател – Горица Кожарева

Вицепремиер и служебен министър на финансите - Людмила Петкова

 
Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на външните работи – Иван Кондов

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Министър на здравеопазването – Петко Стефановски

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Виктор Атанасов

Министър на земеделието - Георги Тахов

Министър на транспорта и съобщенията – Валери Борисов

Министър на икономиката - Петко Николов

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase