От ПП-ДБ изразиха задоволство от позицията на ГЕРБ за Калин Стоянов

В парламента се проведе спешен Председателски съвет. Докато се търсеше вариант как да се разшири кръга от хора, които могат да бъдат посочени за служебни премиери, всъщност се оказа, че така наречената "домова книга" май е станала по-къса. 

От "Продължаваме Промяната-Демократична България" изразиха задоволство, че и Бойко Борисов е осъзнал, че Калин Стоянов не трябва да е на този пост. За "Има такъв народ" обаче, махането на вътрешния министър и запазването на това служебно правителство, начело с Главчев, не е изход от ситуацията. Според БСП в момента всички политици изпитват на гърба си допуснатите грешки с конституционните проблеми.

В парламента се проведе председателски съвет, на който ръководствата на различните групи трябваше да обсъдят следващите стъпки на парламента при тази ситуация. 

Борисов: От ГЕРБ настояваме Калин Стоянов да бъде освободен

"Г-н Главчев, ставайки и външен министър, не само служебен премиер - влиза в несъвместимост с длъжността си "шеф на Сметна палата". Оттам нататък е дисквалифициран за втори мандат като служебен премиер, но това трябва да го кажат конституционалистите. Радвам се, че и г-н Борисов се присъедини към призивите Калин Стоянов да не бъде вътрешен министър. Трябва да се търси най-стандартният изход и позициите по "домовата книга" да бъдат попълнени", смята съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Калин Стоянов беше предложен от ГЕРБ, дойде при нас от Мария Габриел. Но това, което днес разбрахме е, че реалният човек, който е бил зад това предложение на ГЕРБ, е бил Пеевски. Гледаме на Пеевски драматургията през Калин Стоянов, за да си овладява следващите избори, което за него е много важно, защото той не може да има един глас", заяви от своя страна другият съпредседател на ПП Кирил Петков.

Гуцанов: Берем плодовете на безобразната промяна на Конституцията

„ГЕРБ има партийно правителство и иска да си остане същото. Това, което каза Борисов, е „Искам си кабинета „Главчев”, ще сложа някой друг Калин Стоянов”, допълни Йорданов. Според него „не трябва да се обаждат нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ, нито ДПС с Делян Пеевски”. „Трябва да мълчат и да се извинят, защото те забъркаха тази каша. Сега ние трябва да търсим вариант да излезем от нея”, заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов преди председателския съвет.

Василев: Главчев може да е дисквалифициран за втори мандат като служебен премиер

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пък защити Калин Стоянов. "Ако го уволнят, ще го поканя да води листа на моята партия. Днес попитах Кирил Петков в какво обвинява министъра. Той си върши работата изключително професионално, изборите бяха проведени много добре. Всички международни организации нямат коментари. Имам чисто професионални отношения с Калин Стоянов, но виждам, че се ползва с доверието на българските полицаи, които уважавам безкрайно много. Вчера Конституцията беше прегазена", подчерта той.

"Сърцевината на проблема е тази, че не може по такъв безобразен начин да бъде променяна Конституцията и в момента ние берем плодовете - всеки един от нас, на връзката, която беше между "Продължаваме Промяната–Демократична България", ГЕРБ и ДПС". Това заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов след съвета.

Пеевски: Ако уволнят Калин Стоянов, ще го поканя да води листа на моята партия

По-рано във вторник на брифинг от ГЕРБ настояха вътрешният министър Калин Стоянов да бъде отстранен. „Вчера видяхме няколко недопустими неща. Първо – вътрешен министър с вдигнат юмрук пред Президентството. Не е допустимо. Аз съм го защитавал Калин Стоянов. Когато с г-н Петков правихме сглобката, търсихме професионално лице, отдалечено от всички”, коментира Бойко Борисов.

Джевдет Чакъров: Народното събрание би следвало да попълни "домовата книга"

От Росенец, където се събраха верните на Ахмед Доган, безпрецедентната ситуация коментира и Джевдет Чакъров. "Народното събрание би следвало да попълни "домовата книга", всички позиции в нея, така че да има избор от хора", посочи той.

"Изборът трябва да бъде такъв, че не само с оглед на служебния кабинет, тези, които ще бъдат избрани, в профила си трябва да продължат да изпълняват задълженията си на висотата на отговорностите, които поемат", допълни Чакъров. 

Кои са позициите, които трябва да бъдат попълнени, ако политиците искат да разширят кръга от потенциални служебни премиери?

На практика се търсят омбудсман и заместни-омбудсман. В този момент и двата поста са овакантени. При желание да се влеят свежи имена в списъка, може да се върви към смяна на двама от заместник-председателите на Сметната палата, които в момента са с изтекъл мандат. 
Ако се потвърди, че Димитър Главчев не може да се върне на поста си, е възможно да се наложи политиците спешно търсят и нов шеф на Сметната палата.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase