На този етап - без изход от безпрецедентната политическа ситуация, в която изпадна страната ни

На този етап - без изход от безпрецедентната политическа ситуация, в която изпадна страната ни, след като президентът отказа да назначи Горица Кожарева и предложения от нея служебен кабинет.

Политическите формации се събраха на извънреден Председателски съвет в Народното събрание, за да обсъдят дали и как може да се разшири кръгът от хора, които президентът може да посочи за служебен премиер.

Борисов: От ГЕРБ настояваме Калин Стоянов да бъде освободен

Междувременно още рано сутринта се разгоря нов фронт, след като ГЕРБ поиска свалянето на Калин Стоянов от поста вътрешен министър заради вдигнатия му юмрук на протеста на полицаите вчера.

„Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред Президентството – не е допустимо. При това му действие от ГЕРБ настояваме да бъде освободен. Аз, когато е трябвало, съм си вдигал юмрука толкова пъти, че още имам белези, защото тогава и те бият”, заяви лидерът на партията.

Борисов поиска спешни действия и от служебния премиер Димитър Главчев, и от президента Румен Радев.

„Призовавам ги да намерят формула да отстранят Калин Стоянов. И Горица Кожарева не може да изпълни тази функция след вчерашното ѝ тичане при главния прокурор. С кой акъл замесвате и главния прокурор?”, попита той.

Президентът отхвърли кабинета "Кожарева" заради Калин Стоянов

Борисов и този път обясни, че Калин Стоянов е бил поканен за този пост от ПП-ДБ и Кирил Петков. Малко по-късно, темата беше подхваната в парламента и от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той замеси и името на бившия заместник-председателя на ДАНС Петър Петров.

„Може да попитате лицето Кирил Петков, че той е довел Калин Стоянов, той е лежал в една кола заедно с него и Петров. Лежал в една кола като в сандвич”, твърди Пеевски.

„Това са техни внушения с една единствена цел - да замажат, че предложението е на ГЕРБ. Да, интервюирах Стоянов, да в кола съм се срещнал. Единствената причина е, че беше предложен от ГЕРБ. Исках да видя дали този човек може да бъде министър на вътрешните работи, но това, което видяхме, е, че е бил прихванат, а ние не сме разбрали”, поясни Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме Промяната”.

Пеевски: Ако уволнят Калин Стоянов, ще го поканя да води листа на моята партия

На фона на тази размяна на реплики, дойде и предложение:

„Ако Калин Стоянов е обвиняван, че е мой човек казвам следното: Ако бъде уволнен по най-несправедливия начин, заради лъжи и измислици на бандата на кешовете, лично аз ще го поканя за водач на моя листа на моя партия”, заяви Пеевски.

„Цяла България стана заложник на него, защото г-н Пеевски явно си го държи директно, щом си го избира сега и за водач на листата”, смята Петков.

Вътрешният министър днес отказа коментар. А, от „Има такъв народ” прочетоха ситуацията с поисканата оставка на Калин Стоянов така:

„Борисов това, което каза е - „Искам си кабинета „Главчев”, ще си сложа някой друг Калин Стоянов”, твърди Тошко Йорданов.

От Министерския съвет и от Президентството запазиха мълчание по повод поисканата оставка на Стоянов.

Ако се стигне до рокада във вътрешното министерство, тя няма да е първата за служебния кабинет на Димитър Главчев. Още в първите дни след назначаването на това правителство, Главчев поиска смяната на земеделския министър Кирил Вътев с Георги Тахов, и на външния министър, където сам пое поста от Стефан Димитров. Тези рокади се случват с президентски указ по предложение на служебният министър-председател.  

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase.