Списъкът е сведен до шест души заради изтекли мандати и непопълнени постове

Президентът Румен Радев започна нов кръг разговори с всички, за които Конституцията позволява да заемат поста на министър-председател. Част от разговорите бяха очи в очи, други - по телефон. Но от почти всички държавният глава чу „не”.

Главчев след срещата с Радев: Имам готовност да продължа да бъда служебен премиер

В идеалния вариант личностите, които могат да заемат поста, са десет. Но на практика сега такова право имат само шест души. Все още няма нов омбудсман и негов заместник, подуправителите на БНБ са с един по-малко заради отстраняването на Андрей Гюров, а единият заместник-председател на Сметната палата Горица Кожарева вече получи червен картон от президента.

Първи на „Дондуков” 2 дойде настоящият служебен премиер. След повече от 40 минути разговор Главчев отново заяви готовност да остане на поста, но не стана ясно дали двамата са обсъждали бъдещето на вътрешния министър Калин Стоянов.

Шефът на БНБ: Централната банка не трябва да бъде въвличана в политическия процес

„Ако се спре на варианта аз да бъда кандидатът за следващ служебен премиер - имам такава готовност и няма никакви пречки за това. Не сме коментирали тема за Калин Стоянов, първо - не ми е връчен мандат за служебен премиер”, обясни Главчев.

Разговорът с председателя на парламента Рая Назарян е бил по телефон. Според източници на NOVA както миналия път, така и сега тя е отказала на държавния глава да стане служебен премиер. Официално от Президентството обясниха за медиите, че няма да коментират „спекулации от разговорите на държавния глава”.

Радослав Миленков: Абсолютно изключено е да се коментира опция да бъда премиер

В така наречената „домова книга” е и управителят на БНБ Димитър Радев. Разговорът с него беше почти час. „Категоричен съм, че Централната банка не трябва да се въвлича в политическия процес. Не трябва да се подценява, че БНБ и банковият сектор са едни от малкото в страната, които работят добре и устойчиво. Политиците не трябва да правят опити да тестват тази устойчивост”, подчерта Димитър Радев.

Сред потенциалните кандидати са и подуправителите на БНБ. Разговорът с единия - Радослав Миленков, беше на „Дондуков” 2. „Няма как да стана служебен премиер. Дори не се стигна до директен въпрос. На мен, на президента и на обществото ситуацията ни е ясна”, посочи той. 

Тошко Тодоров: Не смятам, че съм подготвен за поста на премиер

С другия подуправител на БНБ - Петър Чобанов, разговорът беше по телефона. Още миналия път той заяви, че е готов, ако се наложи, да стане премиер.

Последен в Президентството отиде заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров. И този път той каза „не”. „Последователен съм, това е. Нека да отида да работя. Право на президента е той да обяви”, каза лаконично Тодоров.

Какво предстои след края на разговорите

Все още не е изключено президентът да свика консултации с политическите формации от настоящото 50-о Народно събрание. Подобна беше ситуацията при първите разговори след шестата поправка. Тогава държавният глава първо номинира Димитър Главчев. След това, на 5 април, събра парламентарните сили, заедно с Главчев, на общи разговори в търсене на кабинет.

Със или без такава среща, предстои да разберем на кого президентът ще даде новия служебен мандат за съставяне на Министерски съвет. След което трябва да бъде издаден указ за назначаване и за провеждане на поредни извънредни парламентарни избори, които по закон са в 2-месечен срок.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase